Bilden är från ett videosamtal med Liza-Maria Norlin (KD). Hon sitter framför en grön gardin och tittar rakt in i bilden. Bilden är från inomhus och hon har en vit tröja på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liza-Maria Norlin tar över som partisekreterare i Kristdemokraterna efter att Johan Ingerö fick sparken efter anklagelser om sexuellt ofredande. Hör Liza-Maria Norlin (KD) om arbetet i partiet efter skandalerna. Foto: SVT

Liza-Maria Norlin blir ny partisekreterare för KD

Uppdaterad
Publicerad

Liza-Maria Norlin blir ny partisekreterare för KD. Det meddelar partiledaren Ebba Busch på en pressträff.

– Mitt fokus kommer bestå av tre områden, dels bygga starka ledare i hela organisationen. Det handlar också om att visa och tydligöra KD:s särprägel i regeringen, och att stärka den interna demokratin i partiet, säger Liza-Maria Norlin.

Efter att Johan Ingerö slutade tar nu Liza-Maria Norlin över som partisekreterare i KD.

– Liza-Maria har varit aktiv i partiet sedan 1998 och har både tjänstgjort i riksdagen och varit aktiv i kommunpolitiken i många år, säger Ebba Busch.

Norlin är från Sundsvall och har arbetat som gymnasielärare och egenföretagare. Hon var nära att få en riksdagsplats i valet i höstas och har gjort korta inhopp i riksdagen under 2009 och 2010. I valet till EU-parlamentet 2019 var hon tredje namn på listan, ett val där KD fick två mandat.

Ingerö polisanmäldes

Johan Ingerö fick sparken från posten i mars efter att partikollegan och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal polisanmält honom för sexuellt ofredande. Anmälan, som sen lades ner, handlade om en påstådd händelse på en fest efter EU-valet 2014. Någonting Skyttedal berättat om i en intervju med DN.

Ingerö menar själv att det han anklagats för aldrig har hänt. Han har gett sin bild av vad som hände i en intervju med Aftonbladet.

Ebba Busch har själv sagt att Ingerö inte fick sluta enbart på grund av polisanmälan utan att han var en felrekrytering och ändå skulle bytas ut mot någon med en större organisatiorisk förmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.