Migrationsverket lade på fredagen fram en ny asylprognos för 2018. Myndigheten uppger att antalet människor som söker asyl i Sverige är stabilt och att utvecklingen bedöms fortsätta under året. Totalt väntas 23.000 personer söka asyl, varav 1.500 är ensamkommande barn, skriver Migrationsverket på sin hemsida.
De senaste åren har antalet asylsökande legat mellan ungefär 25.000 och nära 29.000. Det är betydligt lägre än under flyktingkrisen 2015, då myndigheten fick in 163.000 asylansökningar.
Flyttar fokus
Eftersom antalet asylansökningar nu har stabiliserat sig och äldre ärenden avgjorts kommer Migrationsverket nu att flytta fokus till den senare delen av asylprocessen. I stället för mottagning och asylprövning kommer mer kraft att läggas på förvar, återvändande och domstolsprövning.
Enligt myndigheten kommer väntetiderna för beslut att minska. De har redan minskat för studier medan nya asyl- och arbetstillståndsärenden bedöms få väntetider på under fyra månader efter halvårsskiftet.
− Vi vill så fort som möjligt komma tillbaka till realtidshandläggning, det vill säga att behandla ärenden i den takt de kommer in för att undvika till exempel kompletteringar och handläggarbyten under väntetiden, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket, enligt ett pressmeddelande.
Väntas öka
Den 20 juli 2016 trädde den tidsbegränsade lag som begränsar möjligheterna för asylsökande och deras anhöriga att få uppehållstillstånd i Sverige i kraft. Lagen är tänkt att gälla i tre år. När den upphör i mitten av nästa år väntas antalet asylsökande öka igen. Migrationsverket bedömer att siffran kommer att stiga till 29.000 år 2019.
Migrationsverkets prognoser
Fyra gånger om året lämnar Migrationsverket prognoser över hur migrationen till Sverige bedöms se ut de närmaste åren.
Prognoserna lämnas till regeringen och visar bland annat hur många asylsökande som väntas komma, hur många som bedöms ansöka om uppehållstillstånd för att arbeta och hur många som antas söka sig till Sverige för att de har anhöriga här.