Den nya rapporten, som släpps i veckan, har kartlagt assistansbranschens kopplingar till den organiserade brottsligheten.
– Vården och omsorgen är infiltrerad av den organiserade brottsligheten. Assistansbranschen är särskilt utsatt eftersom det går att göra väldigt stora pengar om man använder assistansbolag för att begå brott, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.
Kartlagt kriminella assistenter
Försäkringskassan och Polisens nationella operativa avdelning, Noa, är två av myndigheterna bakom rapporten som undersökt åren 2022-2023.
Här är några av punkterna som tas upp, enligt SVT Nyheters uppgifter:
• Cirka 50 procent av alla assistansanordnare hade kopplingar till organiserad brottslighet.
• Fyra av tio brukare, det vill säga assistansanvändare, hade risk att möta personliga assistenter med koppling till organiserad brottslighet.
• Samtliga av de 62 största assistansbolagen hade anställda med koppling till organiserad brottslighet.
• 89 procent av alla brukare, som hade bolag som anordnare, fanns på bolag som hade anställda kopplade till organiserad brottslighet.
Exakt vad myndigheterna bakom rapporten menar med ”kopplingar till organiserad brottslighet” är oklart. SVT har frågat Försäkringskassan om mer detaljerade uppgifter, men myndigheten vill inte uttala sig förrän rapporten är släppt.
Enligt Sara Persson på Ekobrottsmyndigheten, som inte varit med och tagit fram rapporten, är det vanligt att kriminella har anställningar som just personliga assistenter.
– Det är viktigt för personer som lever på brottsvinster att ha en vit inkomst på pappret. Det tror vi på Ekobrottsmyndigheten kommer öka nu när vi har större möjligheter att ta egendom från personer som vi bedömer lever på brottsvinster, säger hon.
Regeringen ska presentera åtgärder
Enligt uppgifter till SVT ska Tidöpartierna under tisdagen hålla en pressträff där man förväntas presentera nyheter kopplade till personlig assistans.
Aktörer, myndigheter och regeringskansliet ska ha fått den opublicerade rapporten presenterad för sig och det är i ljuset av denna som man nu väntas agera med åtgärder mot välfärdsbrottsligheten.
– Systemet fungerar uppenbarligen inte idag och behöver regleras, säger en källa med insyn i regeringens arbete.