Ny rapport: Bristande cybersäkerhet ”ett samhällsproblem”

Publicerad

Det råder stor brist på kompetens inom cybersäkerhet i Sverige och den bristen är ett samhällsproblem. Det är en av slutsatserna i en ny rapport om hot mot Sverige från FRA, försvaret och andra myndigheter.

Och det inte inte bara IT-avdelningen som måste vässa kunskaperna, utan alla i samhället.

”Cybersäkerhet är en viktig del i nästan allt säkerhetsarbet”, inleds ett stycke i rapporten, vilket följs av ett nedslående konstaterande.

”Det har dock visat sig att arbetet med cybersäkerhet i Sverige går trögt, med brister i cybersäkerheten som följd.”

Cyberhotet mot Sverige har ökat, säger Ola Billger, kommunikationschef på Försvarets radioanstalt (FRA).

– De aktörer som finns där ute har starka förmågor. Så hotet har växt de senaste åren, absolut.

Attacker från stater ”hela tiden”

Hoten som riktas mot Sverige kommer i många former och från många olika aktörer. Huvudsakligen uppges det dock handla om statliga aktörer och kriminella grupper, även om ideologiskt motiverade aktörer som ”hacktivister” och grupper med terrorkoppling också pekas ut.

FRA uppger att utländska statliga aktörer angriper Sverige dagligen, men på frågan om vilka länder det handlar om hänvisar man till Säpo, som säger att ett 15-tal stater bedriver underrättelseverksamhet mot Sverige.

– Där brukar vi säga att Ryssland och Kina utgör de största hoten, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.

– Cyberspionage och cyberangrepp är ett verktyg som de här staterna, eller främmande makt, använder sig av.

Matchar inte behoven

Sverige är förvisso inte ensamt om problem på säkerhetsområdet utan problemet beskrivs som globalt. Men den kompetens som finns matchar inte hoten och behoven. Enligt rapporten måste arbetsgivare utveckla kompetensen på området, men FRA säger att även privatpersoner måste bli bättre.

Rapporten om hot mot Sverige är framtagen av FRA, Försvaret, MSB, Polisen och Säpo. En andra rapport med föreslagna säkerhetsåtgärder har också publicerats, där även Försvarets materialverk (FMV) och Post- och telestyrelsen (PTS) står som avsändare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.