En orsak som rapportförfattaren Karin Flyckt pekar på som anledning till att så få går från daglig verksamhet till jobb eller studier, är att få kommuner har en samverkan mellan LSS-verksamheter, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen – bara 15 procent. Foto: Hossein Salmanzadeh/Lars Pehrson/SvD/TT

Ny rapport: Få funktionshindrade får jobb efter daglig verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Få funktionshindrade går vidare till jobb eller studier efter daglig verksamhet, trots att syftet är att just utveckla möjligheten till arbete. Det visar Socialstyrelsens nya rapport.

– Här kan vi konstatera att det finns utrymme för förbättring, säger Karin Flyckt på Socialstyrelsen.

Rapporten konstaterar att antalet personer med insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, fortsätter att öka. Den vanligaste LSS-insatsen är daglig verksamhet, där en del av syftet är att öka personens möjligheter att få arbete eller studera.

Trots det visar rapporten att det är ytterst få som går från daglig verksamhet till arbete eller studier. Socialstyrelsens analys visar att bara 0,2 procent av de 33 800 som hade daglig verksamhet 2014 har haft ett lönearbete som varat i minst två år.

– Här kan vi konstatera att det finns utrymme för förbättring, säger Karin Flyckt , sakkunnig på Socialstyrelsen och ansvarig över lägesrapporten.

Få kommuner har samverkan

En orsak som rapporten pekar på är att få kommuner har en samverkan mellan LSS-verksamheter, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Bara 15 procent har det.

– Det är viktigt att personer med daglig verksamhet som både vill och kan ha ett lönearbete också ges förutsättningar till det. Den dagliga verksamheten riskerar annars att få en inlåsningseffekt istället för att bidra till målet om full delaktighet i samhällslivet för personer med funktionsnedsättning, säger Karin Flyckt i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.