Två barn som blir intervjuade på stan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT frågar barn vad de tror ligger bakom det minskade Tiktok-användandet. Foto: Emmanuel Royer

Ny rapport: Låg- och mellanstadiebarn ratar Tiktok

Publicerad

Färre barn använder plattformarna Tiktok och Snapchat. Det visar årets rapport av ”Svenskarna och internet”, från Internetstiftelsen.

Enligt rapporten säger fyra av tio mellanstadiebarn att de har använt Tiktok någon gång under det senaste året. För tre år sedan var den siffran sju av tio.

Möjliga orsaker

Ett trendbrott som bland annat kan bero på att ungas skärmtid varit en het debatt under senaste tiden, menar Jannike Tillå på Internetstiftelsen.

Det har även tillkommit nya EU-lagar som gör att plattformarna måste bli bättre på att kontrollera att barn under 13 inte använder dem.

– Vi vet ju inte om det är så att det är mellanstadiebarn som inte har fått lov att börja använda Snapchat och Tiktok eller om det är barn som har slutat använda kanalerna.

Kan man då säga att de här kanalerna minskar i popularitet?
– Det kan man göra eftersom det är färre unga som använder de, säger Tillå.

Vad säger barnen om saken? Se videon.

RAPPORTEN ”SVENSKARNA OCH INTERNET”

”Svenskarna och internet” undersöker svenskarnas vanor på internet och i sociala medier och har gjort det varje år sedan år 2000.

Studien är den svenska delen av World Internet Project (WIP), ett internationellt forskningsprojekt som följer internets spridning och användning runt om i världen.

Totalt 3 040 intervjuer genomfördes 9 – 25 januari 2024. Utöver dessa genomfördes 621 kompletterande intervjuer med barn/ungdomar i åldrarna 8–19 år samt med två mindre kompletterande målgrupper insamlade på telefon.

Källa: Svenskarna och internet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.