Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kommer att vara mer fokus på böcker och mindre på digitala verktyg, säger utbildningsminister Mats Persson (L) om framtidens skoluppgifter.

Ny rapport: Många elever använder AI för att fuska i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Många elever har använt AI till en skoluppgift på ett sätt de själva tror inte var tillåtet, visar en ny undersökning. Nu efterlyser både lärarfacket och utbildningsministern nya AI-riktlinjer.

– Det behövs någorlunda samma regler i hela landet, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

Över hälften av ungdomarna i en färsk undersökning från Ungdomsbarometern svarar att de någon gång använt AI till en skoluppgift på ett sätt som de själva är osäkra på är tillåtet. Många svarar också att de inte vet vilka regler som gäller.

Det saknas i dag nationella riktlinjer för hur elever får använda AI. Enligt Skolverket ökar chattrobotar risken för fusk och myndigheten uppmanar lärare att inte använda sig av inlämningsuppgifter som betygsunderlag om de inte kan säkerställa ”tillförlitligheten” i innehållet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gymnasieeleverna Hala, Filip och Shillat svara på frågan om när de senast använde sig av en AI-chatt. Foto: Clara Zahiu

Lärare osäkra på gränserna

Enligt Åsa Fahlén, ordförande i fackförbundet Sveriges lärare, är många lärare osäkra på hur eleverna får använda AI och var gränsen för fusk går.

– Det kan inte vara ett enskilt ansvar för varje lärare utan måste styras upp på skolnivå och huvudmannanivå, så att varje skola gör hyfsat likadant.

Generella riktlinjer är bra, men varje skola måste bestämma detaljerna, menar Åsa Fahlén. Hon ser möjligheter med AI i skolan, till exempel för research och förslag på presentationsteknik och formuleringar. 

– Men när det gäller utvärderingen av elevernas kunskap måste man vara säker på att det är eleven som presenterar det och inte ett AI-verktyg.

Mer tid i klassrummet

Utbildningsminister Mats Persson (L) vill se ett övergripande regelverk för att tydliggöra vad som gäller. I brist på sådana riktlinjer har enskilda skolor och huvudmän tagit fram egna regler. Koncernen Jensen educations skolor har till exempel tillfälligt blockerat ChatGPT på elevernas skoldatorer – en åtgärd som utbildningsministern inte utesluter även på nationell nivå.

– Det är uppenbart att vi inte kan fortsätta som vi har gjort tidigare i skolan. Det kommer att behöva vara fler prov på plats i klassrummet och fler moment i klassrummet, det kommer att vara mer fokus på böcker och mindre på digitala verktyg.

Om undersökningen

Undersökningsföretaget Ungdomsbarometern har i rapporten ”Back to school” tittat på bland annat 15–24-åringars användning av AI. Av drygt 1 000 svarande uppger 54 procent att de någon gång använt AI till en skoluppgift på ett sätt som de själva tror inte var tillåtet.

Undersökningen genomfördes under perioden 7 juli–2 augusti och besvarades av 1 037 personer mellan 15 och 24 år, genom en digital undersökning i webbpanel, till största delen slumpmässigt rekryterad.

75 procent av de svarande säger att de använt sig av generativ AI (till exempel Chat GPT) under året. Fler än hälften uppger att de tror sig ha använt sig av AI på ett sätt som inte är tillåtet. 4 av 10 i undersökningen är osäkra på exakt vilka regler som rör användningen av AI i skolan.

Frågorna om AI i undersökningen: 

Har du någonsin använt AI till en skoluppgift på ett sätt som du tror inte varit tillåtet? 

Ja, en gång: 27 procent

Ja, flera gånger: 28 procent 

Nej: 33 procent 

Osäker/Vet ej: 12 procent

Har din skola regler för hur du får använda AI i skolarbetet? 

Ja: 33 Procent

Nej: 27 procent 

Osäker/Vet ej: 40 procent 

Källa: Ungdomsbarometern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.