– Ungefär hälften av vårdcentralerna rapporterar att de både skulle vilja och ha råd att anställa fler läkare, men att de inte får tag på läkare, säger rapportförfattaren Eva Hagbjer på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Läkarbristen är enligt rapporten ojämnt fördelad mellan stad och land, liksom antalet listade patienter som varje fast läkare har ansvar för.
Trögt att fasa ut hyrläkare
När det inte finns fasta läkare måste man anställa tillfälliga vikarier eller hyrläkare. Rapporten visar att var femte legitimerad läkare i Sverige är vikarie eller hyrläkare, om man räknar om tjänsterna till heltider.
De svenska landstingen har ett gemensamt mål att göra sig oberoende av hyrläkare till årsskiftet, men det ser trögt ut på flera håll. I till exempel Norrbotten, där man har de högsta vakanserna i landet, kommer man inte att klara det gemensamma målet till årsskiftet. SVT har tidigare berättat att samma slutsats dragits i Uppsala.
Efterfrågar åtgärder från regeringen
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys konstaterar att det finns flera faktorer bakom den svenska läkarbristen.
Bland annat har frågorna om läkarförsörjning inte samordnats på ett nationellt plan. Man vill därför se åtgärder från både regering och landsting.
2009 visade SVT:s Uppdrag Granskning att Läkarförbundet bromsat ökningen av platser på läkarutbildningarna.