Viktoperationer som gastric bypass förbättrar den fysiska hälsan. Men man har inte vetat om operationerna, med påföljande kraftig viktminskning, även förbättrar den psykiska hälsan på längre sikt. Men många har trott att det är så.
– Detta är en djupt rotad föreställning hos både patienter, läkare och annan vårdpersonal. Man tror att den psykiska hälsan skulle bli mycket bättre bara man gick ner i vikt, säger psykologen Kajsa Järvholm vid Lunds universitet.
Världens största studie
Hon arbetar med ungdomar med fetma och är en av författarna till världens största studie i ämnet.
Studien, som SVT har tagit del av, inkluderar alla 14- till 20-åringar som viktopererades i Sverige mellan 2007 och 2017.
Forskarna undersökte hur mycket läkemedel och specialistvård deltagarna fick för psykisk ohälsa. Från fem år innan operationen och upp till tio år efter.
Innan ingreppet och efterföljande viktnedgång var det dubbelt så vanligt att ungdomarna med fetma hade behandling för psykiska besvär jämfört med kontrollgruppen. En skillnad som bestod efter operationen.
Missbruksdiagnos sex gånger vanligare
Tio år efter ingreppet behandlades mer än var tredje opererad ungdom med psykofarmaka, medan motsvarande andel i kontrollgruppen var 16 procent.
Före operationen fanns det ingen skillnad mellan grupperna när det gäller missbruk, men tio år efter var det sex gånger vanligare att en opererad ungdom hade en missbruksdiagnos, framför allt alkoholberoende.
– Andra forskare och läkare har förvånats över de här resultaten för myten är så stark. Men vi ser ju tydligt att ungdomarna som har gjort en viktoperation fortsätter att vara en psykiskt sårbar grupp även om de inte har fetma längre, eller i alla fall inte en lika allvarlig fetma, säger Kajsa Järvholm.
Fakta: gastric bypass operation
Vid en gastric bypass operation kopplas större delen av magsäcken bort. Det gör att man blir mätt snabbt när man äter. Tunntarmen får då ta emot osmält mat vilket den inte klarar av. Därför skickar tunntarmen ut signaler till hjärnan som talar om att man är mätt. Efter operationen är man ofta inte lika sugen på fet och söt mat som tidigare.
Ungdomar som opererats har i randomiserade kontrollerade studier visats gå ner mer i vikt samt få bättre blodsocker- och blodfettskontroll än de som inte opereras.
Källor: 1177 och Forskargruppen AMOS2