• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Häljestorp i Vänersborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i sopor på en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att undvika röken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Ny studie visar att det är giftiga metaller i populära tamponger som säljs i EU

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskarnas förklaringar till varför dina tamponger kan vara giftiga – och hur du kan tänka som konsument. Foto: SVT/TT

Ny studie: Giftiga metaller kan finnas i populära tamponger

Uppdaterad
Publicerad

För första gången visar en ny studie att det kan finnas giftiga metaller i dina tamponger. En upptäckt som nu oroar forskare.

– Det är skrämmande men jag blir inte förvånad över resultaten eftersom det finns minimalt med regler kring säkerheten i mensprodukter, säger forskaren Louise Klintner.

Efter att forskare från Berkeley universitet testat 30 tamponger av 14 olika populära märken från EU, USA och Storbritannien framkommer det att samtliga innehåller giftiga metaller som arsenik, bly och kadmium. Metaller som kan öka risken att utveckla bland annat cancer, infertilitet, demens och diabetes.

De ekologiska tampongerna som testades innehåller även högre halter av arsenik jämfört med de icke-ekologiska, som i stället innehåller högre halt av bly.

Vilka tampongmärken som finns i Sverige rör det sig om?

– Det spelar ingen roll då vår studie belyser att oavsett om du köper tamponger i USA eller EU är metallerna där. Vi har testat så många tillgängliga märken på marknaden som vi kunde hitta, säger Kathrin Schilling, en av forskarna bakom studien.

”Skandalöst”

Louise Klintner, som under en längre tid arbetat med att standardisera mensprodukter tillsammans med en grupp internationella forskare, understryker vikten av att säkra produkterna.

– Det är egentligen helt skandalöst att det inte finns. Varje gång det tas upp är folk överraskade och skrämda. Närmare hälften av jordens befolkning har mens och alla förtjänar att känna sig trygga i det, säger Klintner.

– Många kvinnor kan bli oroliga. Nu måste vi undersöka hur stor halt av metallerna från tampongerna som kroppen kan ta upp. Speciellt då tamponger används i en känslig kroppsdel som lätt kan absorbera vad det exponeras för, säger Schilling.

Vill säkra mensprodukter

Då andra produkter som används nära inpå eller i kroppen ofta är reglerade menar Klintner att många konsumenter kan anta att mensprodukter också är det.

– Jag tycker att ansvaret ligger hos staten att skydda konsumenter. Det är en folkhälsofråga. Samtidigt tror jag att vi konsumenter skulle vinna på att pressa politiker och företag att ta kvinnohälsa på större allvar, säger hon och tillägger:

– Kemikalieinspektionen, som styrs av hur politikerna spenderar sina pengar, borde få större mandat att utföra studier.

När SVT kontaktar Kemikalieinspektionen säger myndigheten att de i nuläget inte planerar att göra en tillsyn.

”Eftersom det inte finns regler finns inga gränsvärden att jämföra med”, skriver myndigheten.

Hör mer om att tamponger kan innehålla giftiga metaller i videon ovan och hur du som konsument kan tänka.

Farliga metaller som hittats i tamponger

Bly är enligt Naturvårdsverket en metall som redan vid mycket låga doser är giftig för människor och andra organismer.

Arsenik är ett giftigt ämne, som enligt Naturvårdsverket kan ge mycket allvarliga hälsoeffekter. Det finns både organisk och oorganisk arsenik. I studien har enbart oorganisk arsenik inkluderats vilket är mycket giftigt, enligt WHO.

Kadmium är en cancerframkallande metall, enligt Naturvårdsverket. Ämnet är även skadligt för miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.