Ny typ av kaningulsot oroar

Publicerad

En ny typ av kaningulsot har upptäckts i Sverige. Sjukdomen, som oftast är dödlig, kan drabba även tama kaniner.

– Det verkar som att vaccinet vi har i Sverige bara skyddar delvis, säger forskaren Aleksija Neimane vid SVA.

Häromdagen kom larm om att kaninpesten härjar i södra Sverige. Nu har dessutom de första fallen av en ny form av kaningulsot konstaterats i landet.

Det nya viruset har hittats både vid en genomgång av sparade vävnadsprover från vilda kaniner och hos en tamkanin från Göteborgsområdet som dog i somras.

– Det är en ganska allvarlig sjukdom som har ett snabbt sjukdomsförlopp. Ett smittat djur kan dö inom två dagar, säger Aleksija Neimane, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Det som har betydelse för tamkaninägare är att vaccinet som vi har mot kaningulsot nu i Sverige inte helt skyddar mot den nya varianten.

Mycket talar för att sjukdomen redan är spridd över stora delar av södra Sverige. Viruset beskrivs som väldigt smittsamt och kan överföras både genom direktkontakt och via till exempel smittat foder.

Trots att vaccinet har brister rekommenderar Neimane att vaccinationerna fortsätter.

– Det är bästa sättet att hantera det, men man kan även till exempel skydda kaninen mot kontakt med vilda kaniner, säger hon.

Fakta: Kaningulsot

Den nya typen av kaningulsot, RHDV2 (Rabbit hemorrhagic disease virus 2), upptäcktes första gången 2010 i Frankrike.

I Sverige har viruset hittills hittats i sju vilda kaniner från Skåne, Gotlands och Stockholms län som dött 2012-2014, samt hos en tamkanin som i somras dog i Göteborgsområdet.

Sjukdomen är väldigt smittsam. För att minska riskerna för tamkaniner rekommenderas fortsatt vaccination mot kaningulsot. Att hindra kontakt med vilda kaniner och med insekter som myggor och knott tros också kunna minska smittrisken.

Viruset tros inte påverka människor eller andra djurarter.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.