I januari rapporterade SVT om att en majoritet i riksdagen bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet vill slopa sekretessen mellan myndigheter.
Socialdemokraterna svarade då att även de var öppna för att se över sekretessen mellan myndigheter, men att de ville invänta vad en statlig utredning som de tillsatt på samma tema skulle komma fram till.
Nu är utredningen färdig och i den föreslås bland annat att en ny generell sekretessbrytande bestämmelse införs, som gör att sekretess inte längre ska hindra en myndighet från att lämna vidare uppgifter som andra myndigheter är i behov av.
– Detta är en stor förändring jämfört med idag, säger utredaren Kerstin Bynander.
Vill överbrygga glapp
Det som gäller nu är att myndigheterna måste göra en sekretessprövning varje gång de vill dela uppgifter med varandra. Något som flera myndigheter menar försvårar deras arbete med att motverka den organiserade brottsligheten, och har fått bland annat Skatteverket och Försäkringskassan att kräva att sekretessen mellan myndigheter ska slopas.
- Med det här förslaget överbryggas det glapp som finns mellan myndigheters uppdrag och de rättsliga förutsättningarna de har att utföra sina uppdrag. Myndigheter kan lättare arbeta mot fusk och kriminalitet, säger Kerstin Bynander.
Riskerar kränka personlig integritet
Samtidigt har Advokatsamfundet varnat för att den här typen av förändringar riskerar att kränka den personliga integriteten. Enligt Kerstin Bynander har de i utredningen tagit hänsyn till detta. Bland annat genom att föreslå att det endast är den del av handlingen som myndigheten är i behov av som ska delas, och att sekretessen i särskilda fall ska kunna väga tyngre än myndighetens behov av uppgiften, till exempel när det handlar om att skydda en visselblåsare.
Nu kommer förslagen i utredningen att skickas ut på remiss till berörda aktörer och myndigheter. SVT har sökt finansminister Mikael Damberg som tagit emot utredningen för en kommentar.