Johan Torgeby tar över efter förra vd:n Annika Falkengren. Foto: TT

Ny vd för SEB klar

Uppdaterad
Publicerad

SEB har utsett Johan Torgeby till ny vd efter Annika Falkengren.

Falkengren meddelade i mitten av januari att hon lämnar storbanken till sommaren efter 11 år på posten.

Torgeby som är född 1974 har arbetat i banken sedan 2009. Har kommer närmast från en tjänst som en av cheferna för bolagets stora företagskunder och institutionella investerare och har tillhört koncernledningen sedan 2014.

”Det är med stor energi och ödmjukhet jag tar mig an uppgiften som vd och koncernchef för SEB. Banker fyller en särskild roll för att stödja en långsiktigt god samhällsutveckling”, skriver Torgeby i en kommentar.

Torgeby tillträder 29 mars.

”Från styrelsens sida är vi glada att kunna utse Johan Torgeby till ny vd och koncernchef” skriver styrelseordföranden Marcus Wallenberg i ett pressmeddelande.

”I sin roll som co-head för Stora företag och Finansiella institutioner har han transformerat och utvecklat affären och därmed tagit viktiga steg för att möta ett snabbt föränderligt regelverks- och banklandskap utan att förlora kundperspektivet”  heter det också.

Annika Falkengren kommer att avgå som vd i samband med stämman den 29 mars, men fortsätter som rådgivare fram till juli.

Lönelyft

Det blir ett rejält lönelyft för Johan Torgeby, som konkret fick frågan om han ville ha jobbet som nästa SEB-chef av styrelsen tidigare i veckan.

Han får 9,5 miljoner kronor per år.

– Utöver det så får jag fyra miljoner i långsiktiga aktieprogram, som varierar med aktiekursen. Det är ett rejält lönelyft för mig. Det är inte den typ av kompensation som jag haft tidigare, säger han.

Annika Falkengren ska enligt SEB ligga på en lön på 10,5 miljoner kronor och fem miljoner kronor i ett aktieprogram när hon avgår.

Torgeby passar på att hylla den avgående SEB-chefen.

– Hon har gjort ett fantastiskt jobb. Det är definitivt stora skor att fylla, säger han.

Oroad av klyftor

Johan Torgeby delar många bedömares oro för ökade inkomstklyftor och effekterna av detta.

– Jag tror att ökade klyftor kan skapa väldig spänning i samhället och det är väldigt olyckligt.

Samtidigt föreslår SEB:s styrelse en höjning av utdelningen i år till nästan 12 miljarder kronor.

TT: Ökad utdelning låter ju inte som att det minskar klyftorna?

– Vi är här för att serva våra kunder och får vi ett överskott går det till aktieägarna, vilka är en bred representativ grupp i samhället. Det kommer väldigt många människor till gagn när SEB går bra.

Analytiker positiv

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, säger att han tippat Johan Torgeby som en av tre kandidater till vd-jobbet.

– Ingen större överraskning där. Johan har varit duktig på det han har gjort, så vi tycker att det är positivt att han fortsätter som vd på banken, säger Andreas Håkansson.

– Vi tyckte även det var positivt att styrelseordföranden kommenterade att de fortsätter med den befintliga strategin. För vi tycker att banken är på rätt väg och då behöver man inga stora förändringar, och det tror vi inte sker med det här vd-valet.

Och nu: En man

Annika Falkengren, som varit den enda kvinnan som lett en av storbankerna, följs nu alltså av en man.

– Det är förstås lite tråkigt, för det är en extremt mansdominerad bransch, säger SVT:s ekonomireporter Knut Kainz Rognerud i SVT:s Gomorron Sverige.

– Jag frågade faktisk styrelseordföranden Marcus Wallenberg nyligen om det skulle bli en ny kvinna, han blev väl lite besvärad och svarade att ”det är meriterna som är viktigast” – det är ju det vanligaste svaret man får.

Banken går bra

Blir det förändringar med Torgeby i ledningen?

– Nej, i  det korta perspektivet är det ”business as usual”, de har varit väldigt tydliga med att det sker inga stora förändringar, banken har en stabil grund och tjänar riktigt bra med pengar.

– Kundnöjdheten är däremot så där – kunderna är inte riktigt glada, och det kan ju hänga ihop, ju mer vi betalar, desto mer tjänar banken – och det har man tydligt sagt att det ska man fokusera på: ”hur ska vi få kunderna att bli mer glada framöver?”

– Det är en viktig fråga, vem ska man fokusera på?  Kunderna, eller aktieägarna – familjen Wallenberg har en stor ägarandel – eller i det långa loppet också samhället, för bankerna har en stor roll vad gäller den finansiella säkerheten i Sverige. Där var ju SEB i högsta grad inblandade under finanskrisen, de och Swedbank höll ju nästan på att gå omkull, säger Knut Kainz Rognerurd.

– Och Annika Falkengren gick faktiskt ut i förra veckan, lite ovanligt för en bank-vd,  och varnade för de extremt låga räntorna och vad de kan innebära, vi kanske håller på att bygga upp en ny bubbla, som då kan drabba både aktieägare och sparare. Och skattebetalarna.

Fakta: Johan Torgeby

Den tillträdande SEB-chefen Johan Torgeby, med rötterna i Skåne, är 42 år och tvåbarnsfar och har jobbat i finansbranschen i ett 20-tal år. Han började på SEB 2009.

Sedan 2014 sitter Torgeby med i den verkställande ledningen, där han bland annat varit med och beslutat om SEB:s strategi under företrädaren Annika Falkengrens ledning.

Den senaste tiden har Torgeby arbetat som chef inom divisionen Stora företag och Finansiella institutioner, men tidigare har han även haft chefspositioner inom Client Coverage och som kundansvarig inom dåvarande division Merchant Banking.

Innan Johan Torgeby kom till SEB arbetade han på Morgan Stanley i London och på Robur Asset Management. Han har en filosofie kandidat-examen i nationalekonomi från Lunds universitet.

Källa: SEB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.