SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi håller nästan på att lagstifta bort vårt skydd för privatlivet” – hör advokat Fredrik Ungerfälts kritik efter fem månader med nya lagen om preventiva tvångsmedel. Foto: SVT

Nya avlyssningslagen kritiseras: ”Lagstiftar bort vår integritet”

Uppdaterad
Publicerad

Lagen som skräddarsyddes för Säpos arbete mot bland annat spioneri är sedan oktober tillgänglig för polisen i kampen mot gängbrottsligheten. Men insyn i arbetet är kraftigt begränsad då det råder sekretess. Och från advokathåll växer oron för den framtida rättssäkerheten.

– Det här är de allvarligaste medlen som samhället har att ta till mot sina medborgare, säger advokaten Fredrik Ungerfält.

Fem månader har gått med den nya lagen som tillåter avlyssning utan konkret brottsmisstanke. Omkring 200 beslut om tillstånd för avlyssning har fattats i domstol och över 30 personer har gripits, enligt Rikspolischefen.

Men hur många personer som har avlyssnats är sekretessbelagt, likaså underlaget besluten grundas på.

– Vi håller på att lagstifta bort vår integritet och det är den allvarliga frågan, säger advokaten Fredrik Ungerfält.

Varnar för utvecklingen

Lagen om preventiva tvångsmedel innebär att polis i hemlighet kan avlyssna eller övervaka personer utan konkret brottsmisstanke. Tidigare var lagen endast tillgänglig för Säkerhetspolisen i arbetet mot bland annat spioneri och terrorism.

I omgångar har den utvecklats till att innefatta fler brottsrubriceringar och sedan första oktober 2023 är verktyget även tillgängligt för polisen i arbetet mot gängkriminaliteten och har använts i samtliga polisregioner, enligt polisen.

Flera remissinstanser har kritiserat den nya lagen, bl a JO, Svea hovrätt och Advokatsamfundet.

Advokaten Fredrik Ungerfält är kritisk till att allt fler lagar med korta remisstider stiftas och vill se större fokus på utvärderingen av lagarnas nödvändighet i relation till det integritetsintrång som lagarna innebär.

– Lagarna är så nya att vi inte riktigt vet vad det blir för effekt. Behöver vi verkligen införa ett nytt tvångsmedel med den här typen av förutsättningar, alltså ingen brottsmisstanke alls, säger han.

Endast stickprovskontroll

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden får information om domstolsbesluten, men det finns stora utmaningar i arbetet att granska dem, enligt ordförande Gunnel Lindberg.

– Vi är en liten myndighet och det häromåret fattades nästan 20 000 tillstånd, då inser man ju att det aldrig kan bli något annat än stickprovskontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.