Det omfattande spionmålet är åter uppe i rätten – den här gången i hovrätten. Den stora skillnaden mot tingsrättsförhandlingarna i höstas är att den äldre brodern, Peyman Kia, nu uppger att han vill medverka i utredningen – och både på förhand och i rätten har erkänt delar av gärningarna han anklagas för. Han erkänner spioneri men nekar till grovt spioneri.
Han har i förhör med Säpo i februari berättat att han fått betalt för att lämna hemliga dokument till Ryssland och också sagt att en del av den information han har sålt har varit falsk och “hittepå”.
“Baserat på de beställningar som kom så drog jag till med en rövare helt enkelt och hittade på helt, men som jag tyckte man kunde bedöma som sannolikt, och jag fick ersättning för det också”, sa han i förhör.
Krävs inte överlämnande
Men oavsett om en uppgift är riktig eller inte så kan den som skaffar fram uppgifter som kan skada Sverige dömas för spioneri. Enligt lagstiftningen krävs inte heller att sådana uppgifter lämnas över till främmande makt, och det var något som åklagarsidan poängterade under inledningen av hovrättsförhandlingen på måndagen.
– Här är det viktigt att komma ihåg att så som lagstiftningen är konstruerad så betyder det att redan den som anskaffar uppgifter i syfte att överlämna uppgifterna till främmande makt gör sig skyldig spioneri, det krävs inget överlämnande eller röjande för att det ska vara brottsligt, sa åklagare Mats Ljungqvist i rätten.
– Vare sig uppgiften är riktig eller inte så kan det medföra ansvar, och det är en omständighet som möjligen kan bli aktuell i det här målet, sa han.
Båda bröderna yrkade i hovrätten på frikännande.
”Målsättning att man ska sänka straffet” – hör Peyman Kias försvarsadvokat i klippet ovan.