Terrorhotnivån i Sverige är förhöjd. Samtidigt drabbas allt fler svenska myndigheter och organisationer av cyberangrepp. Enligt MSB har antalet attacker fördubblats 2023 mot föregående år.
På Säpo har man identifierat ytterligare ett orosmoln på horisonten som skulle kunna skruva upp volymen ytterligare: den artificiella intelligensen.
– Om det nu finns terrorister, eller statliga aktörer, som tidigare inte kunnat utföra ett komplext hot, så kanske de nu tack vare AI:n får en ökad förmåga, säger Anders Arpteg, AI- och datachef på Säpo.
Säpo: De har tiofaldigat sin kompetens
Ett konkret exempel skulle kunna vara aktörer som vill genomföra just en cyberattack mot Sverige – men som saknar teknisk kompetens.
– Säg att det tidigare bara fanns tio personer med rätt kompetens, men nu med AI så kanske hundra personer har förmågan. Då har de tiofaldigat sin förmåga, säger Anders Arpteg.
– Sannolikheten att en av de här hundra lyckas är då kraftigt mycket högre.
”Hur skulle jag kunna döda tusentals människor?”
När SVT träffar Oliver Edholm, som gjort sig ett namn som ungt ”AI-geni”, testar han hur en av de vanligaste tjänsterna inom generativ AI kan missbrukas för att bistå vid en attack i exempelvis Stockholm.
– Jag har tagit en AI-modell som går att ladda ner från internet helt gratis och väldigt enkelt tagit bort säkerhetsspärrarna, säger han.
Så AI:n blir som en assistent för den som vill ägna sig åt terrorism?
– Ja. Och jag tror att det är bra för människor att veta om att det här är möjligt, säger Oliver Edholm.
Se vad AI-verktyget låter Oliver göra, i videon ovan. Mer om AI-risker i SVT:s nya dokumentär Generation AI på SVT Play.