För att hindra att invasiva arter sprider sig och får fäste har EU beslutat lägga till 22 nya arter på listan över invasiva främmande arter. Anledningen är att de riskerar att skapa oreda i den biologiska mångfalden. Få av dem har hittats i svensk natur men alla EU-medlemmar är skyldiga att följa den nya förordningen.
– Det är bättre att jobba förebyggande när man jobbar med invasiva arter. På det sättet ser vi till att arterna inte tar sig hit och att eventuella problem uppstår, säger Maria Widemo, chef för Naturvårdsverkets artenhet.
I Sverige har flera sådana djur- och växtarter etablerats under åren. Några exempel är den spanska skogssnigeln, ofta kallad ”mördarsnigeln”, och den kinesiska ullhandskrabban.
Husdjursormen som stoppas
En av arterna som nu hamnar på den svarta listan är ormen Lampropeltis getula. Den förekommer som husdjur i Sverige men efter i dag är den förbjuden att importera, sälja eller sprida inom EU. Christine Hemington är ägare till en kalifornisk kungssnok, som är en av underarterna som omfattas av förbudet.
– Jag tycker det är konstigt att förbudet påverkar möjligheten att ha ormen som husdjur. Den skulle aldrig klara sig i den svenska naturen, säger hon.
I delar av södra Europa har ormen orsakat sjukdomsspridning och rubbat den biologiska mångfalden genom att äta småfåglar och groddjur. Naturvårdsverket menar att klimatförändringarna kan öka dess förutsättningar att klara sig här.
– Man ska inte bortse från att klimatet i Sverige förändras. Vi ser idag att vissa arter utbredningsgränser flyttas norrut.
Två växtarter i Sverige
Bland växterna finns syrenslide och japansk träddödare som redan förekommer som trädgårdsväxter i Sverige. Växterna har sitt ursprung i Asien och riskerar att tränga undan inhemska arter.
– Oron är att de sprider sig i vår natur och konkurrerar ut våra inhemska arter.
Fakta: De här arterna förbjuds i EU
- Svart dvärgmal, fisk.
- Axishjort, däggdjur.
- Finlaysons ekorre, däggdjur.
- Japansk träddödare, växt.
- Nordlig ormhuvudfisk, fisk.
- Faxonius rusticus (saknar svenskt namn), kräftdjur.
- Mummichog, fisk.
- Västlig moskitfisk, fisk.
- Östlig moskitfisk, fisk.
- Hakea, växt.
- Syrenslide, växt.
- Lampropeltis getula (saknar svenskt namn), orm.
- Limnoperna fortunei (saknar svenskt namn), mussla.
- Vitabborre, fisk.
- Musselblomma, växt (vatten).
- Rödgumpad bulbyl, fågel.
- Asiatisk klynnebändel, alg.
- Solenopsis genimata (saknar svenskt namn, ett slags eldmyra), insekt.
- Solenopsis invicta (saknar svenskt namn, ett slags eldmyra), insekt.
- Solenopsis richteri (saknar svenskt namn, ett slags eldmyra), insekt.
- Wanmannia auropunctata (saknar svenskt namn, ett slags eldmyra), insekt.
- Afrikansk klogroda, groda.
Källa: Info Naturvårdsverket