Fem arter som hotar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Växter må vara vackra, men det finns förrädiska arter som hotar den svenska floran. Inkeri Ahonen på Naturvårdsverket listar fem arter som du ska akta dig för i trädgården och naturen.

Okända hotande växter i Sverige har någon gång tagits hit av människan och kallas för invasiva och främmande arter. Alla är ännu inte förbjudna, men vissa har vi skyldighet att ta bort enligt EU-lagstiftning.

– De sprider sig effektivt i vår natur vilket gör att de konkurrerar ut våra inhemska växter, säger Inkeri Ahonen, projektledare på Naturvårdsverket.

Fem arter som hotar Sveriges biologiska mångfald:

1. Blomsterlupin

2. Jättebalsamin

3. Jätteloka

4. Gul skunkkalla

5. Parkslide

Se varför i klippet ovan.

Så ska du hantera okända trädgårdsväxter

  • Var uppmärksam på vad du köper för växter till din trädgård. Fråga din växthandlare om råd innan du planterar en okänd växt eller läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.
  • Om du upptäcker en invasiv främmande art i din trädgård, ta bort den. Men säkerställ att du gör det på rätt sätt.
  • Lägg inte växtavfallet på komposten, det är stor risk att frön och andra växtdelar inte förmultnar utan sprids vidare med kompostjorden.
  • Vill du kompostera kan du blöta växtavfallet och låta det ruttna i en försluten plantsäck.
  • Bränn upp växtavfallet men hör av dig till kommunen för att säkerställa att du får elda i egen regi. Får du inte det kan du vända dig till en återvinningscentral som kan hantera ditt avfall.
  • Transportera växterna i förslutna säckar. Ihopsamlande, förflyttning och transport av växtavfall är högriskaktivitet för spridning av invasiva, främmande arter.
  • Rapportera om du hittar några av de invasiva, främmande arterna eller andra okända växter i naturen. På www.artdatabanken.se kan du meddela dina fynd.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.