– Vi har sett en explosionsartad ökning av smörbult i provfisket framför allt de senaste två till tre åren. Men nu i höstas fick vi väldigt lite och det tror jag beror på den varma sommaren. Vi har sett samma tendenser i Blekinge och på Åland, säger forskaren Ann-Britt Florin på institutionen för akvatiska resurser, SLU.
– De har helt enkelt strukit med under sommaren eller dragit sig ut på på lite djupare och kallare vatten. Det var bra att de blev färre men jag tror att beståndet är tillbaka till nästa sommar. Men det återstår ju att så hur det blir i år.
Forskaren Ann-Britt Florin berättar att det blivit allt vanligare med smörbult i Stockholms skärgård sedan den upptäcktes vid proviske 2013 utanför Muskö. Men den har också dykt upp på många andra platser runt Nynäshamn. Och sedan dess den har blivit allt vanligare.
Invasiv art
Den svartmunnade smörbulten, som den här varianten heter, kommer från Svarta havet och Kaspiska havet. Den har troligen förts hit med barlastvatten på fartyg. Och den är ett allvarligt hot mot Östersjöns inhemska fiskarter och ekosystem.
Den svartmunnade smörbulten blir 10 till 17 centimeter lång och lever fån vattenytan ner till 30 meters djup. Arten är invasiv.
Vad är en invasiv art?
En invasiv art är en art som introduceras till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde.
Den sprider sig av egen kraft, skadar ekosystemet som den introducerats till, har negativa effekter på jordbruk och dylikt.
Den åstadkommer ekonomisk skada och påverkar hälsan negativt hos djur och människor.
Källa: Wikipedia