Socialminister Lena Hallengren (S) menar att de tidigare lagförslagen inte har varit tillräckligt bra. Foto: TT

Nya lagen om skönhetsingrepp försenad – oseriösa aktörer kan fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Otydliga regler har banat väg för oseriösa aktörer inom skönhetsindustrin. En ny skärpt lag skulle träda i kraft vid årsskiftet – men har blivit försenad.

– Många har skadats helt i onödan, säger läkaren Lars-Erik Holm på Rådet för estetiska behandlingar.

SVT Nyheter har i flera omgångar granskat skönhetsindustrin. Vi har bland annat kunnat visa hur salonger vilseleder om personalens utbildning och om hur den oreglerade marknaden gynnar kriminella krafter.

Regeringen vill att kraven för skönhetsbehandlingar ska skärpas. Bland annat genom att endast låta läkare, sjuksköterskor och tandläkare få utföra estetiska injektionsbehandlingar med botox och fillers.

”Inget politiskt tryck”

Tanken var att den nya lagen skulle träda i kraft 1 januari 2021 – men nu står det klart att den har försenats med ett halvår.

– Det är liksom inget politiskt tryck i frågan, säger Lars-Erik Holm, ordförande i Rådet för estetiska behandlingar, REBS, som verkar för en säkrare bransch.

Han var tidigare generaldirektör på Socialstyrelsen och initierade en utredning i frågan redan för tio år sedan.

– Vi ska komma ihåg att det alltså har tagit ett decennium att komma från ax till limpa. Det är inte bra. Under tiden har många skadats helt i onödan, säger Lars-Erik Holm.

Allvarliga konsekvenser

Sjuksköterskan Monica Hedberg jobbar med att utbilda läkare och sjuksköterskor i hur man utför injektionsbehandlingar. Hon vet vilka risker det finns om sprutorna sätts fel.

– Du kan inte stänga munnen på tre månader, inte tugga, du får en känsla av att du inte kan andas, kan ha svårt att svälja, ditt öga hänger i tre månader. Sådana konsekvenser blir det om man sprutar i fel muskelgrupp. Och det är ju inte roligt, säger Monica Hedberg.

Hur ser du på att det här lagförslaget är försenat?

– Jag tycker att det är en katastrof. Det blir konsekvenser både samhällsekonomiskt och på individnivå. Vi är ett av få länder i världen som inte har en reglerad marknad.

Socialminister Lena Hallengren (S) har tidigare uttalat sig om lagförseningen till SVT Väst.

– Vi har haft förslag framme men de har inte varit tillräckligt bra. Det är viktigt, när man väl ska reglera den här branschen, att man gör det på ett sätt så att man verkligen kommer åt problemen. Att bli av med de osäkra, oseriösa och kanske farliga aktörerna är förstås väldigt viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.