Linnea Graaf på Region Stockholm tycker att det är ”allvarligt när enskilda individer utnyttjar systemet för sin egen vinnings skull”. Foto: Per Leandersson/SVT

Regionens jakt på botoxläkarna: ”Missbrukar ett förtroendesystem”

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner har drabbats av de misstänkt fuskande botoxläkarna. Region Stockholm har inlett en jakt på dem som missbrukar systemet – och har hittills krävt tillbaka 1,3 miljoner kronor för felaktiga botoxförskrivningar.

Försäljningen av botulinumtoxin, den aktiva substansen i botox, har ökat kraftigt. På fem år har botulinumtoxin som hämtats ut på recept ökat från drygt 40 miljoner till över 60 miljoner kronor, visar statistik från E-hälsomyndigheten.

SVT har berättat om hur enskilda läkare har skrivit ut botoxpreparat för hundratusentals kronor, utan att ha medicinska skäl för det.

”Används i skönhetsindustrin”

Region Stockholm har anmält en rad fall till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, de senaste åren.

– De här enskilda läkarna utfärdar botox på recept och fyller i att det ska vara inom förmånen, alltså att vi i regionen ska finansiera det som om det vore ett läkemedel. Men istället så används det i skönhetsindustrin och det ska inte regionen finansiera, säger Linnea Graaf som är processledare på hälso-och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.

Krävt tillbaka 1,3 miljoner

Exakt hur mycket som går till skönhetssalonger vet man inte, men hittills har regionen krävt tillbaka 1,3 miljoner kronor för felaktig botoxförskrivning.

– Det som gör mig frustrerad är att man missbrukar ett förtroendesystem. De absolut flesta sköter sig och bidrar till en god hälso- och sjukvård, därför blir det så allvarligt när enskilda individer utnyttjar systemet för sin egen vinnings skull, säger Linnea Graaf.

Försäljning av botox i Sverige

Statistiken visar försäljning av botulinumtoxin, den aktiva substansen i botox, inom läkemedelsförmånen (exklusive moms).

2020 (januari-september): 49,2 miljoner

2019: 61,7 miljoner

2018: 59,1 miljoner

2017: 52,8 miljoner

2016: 49,1 miljoner

2015: 42,3 miljoner

2014: 44,7 miljoner

2013: 44,4 miljoner

2012: 38,2 miljoner

2011: 28,7 miljoner

2010: 24,8 miljoner

Källa: E-hälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.