Camilla Mårtensen och Carl B Hamilton är två av de nya liberalerna i riksdagen. Foto: SVT/TT

Nya liberalerna i riksdagen: Kommer följa Tidöavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat rejält i Liberalerna efter att innehållet i Tidö-avtalet offentliggjordes.

När partiet nu tar plats i regeringen innebär det att riksdagsgruppen fylls på med ersättare till de L-ledamöter som blir statsråd.

Två av de tre nya liberaler som tar plats i riksdagen säger till SVT att de i grunden är lojala med Tidö-avtalet. Och den tredje har tidigare förespråkat en högerregering som tar stöd av SD.

Mats Persson, Romina Pourmohktari och Johan Pehrson lämnar sina uppdrag i riksdagen för att bli en del av Ulf Kristerssons nya regering. Nu ska stolarna fyllas med nya L-politiker.

De nya namnen, Camilla Mårtensen, Carl B Hamilton och Elin Nilsson, kan få en avgörande roll i framtida omröstningar. Flera frågor i Tidöavtalet går nämligen tvärs emot vad Liberalerna tidigare drivit som viktiga frågor – inte minst när det gäller invandringen.

Positiva till avtalet

Elin Nilsson från Vekhyttan i Örebro län ersätter Johan Pehrson. Hon säger att hon kommer att rösta i enlighet med det nya avtalet.

– Ja, det kommer jag att göra. Jag ser det som att Tidöavtalet är grunden för det här regeringssamarbetet, det är avhandlat och förhandlat och de som förhandlat för Liberalernas del har gjort det bra.

Hon tillägger att det varit ett ”uppenbart givande och tagande”.

– Men lagt avtal ligger. Detta ger regeringen en stark grund att stå på.

”Kommer följa riksdagsgruppen”

Camilla Mårtensen ersätter Mats Persson. Även om hon förhåller sig kritiskt till en del av förslagen i Tidöavtalet säger hon sig vara nöjd med grundarbetet.

– Sen måste man se vad utredningarna visar. Man måste ha alla kort på borden innan man tar ett beslut i frågan om omröstningar.

Vad tycker du om visitationszoner till exempel?

– Jag röstade för en sådan utredning på landsmötet. Det jag tycker är bekymmersamt är att forskare pratar om att de är verkningslösa, men jag har inte ambition att åka till Stockholm och rösta på något annat sätt.

– Jag kommer att följa det riksdagsgruppen kommer fram till.

Carl B Hamilton backade Sabuni

Den tredje ledamoten, Carl B Hamilton, är tidigare ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna och var ordinarie riksdagsledamot 1991-93 och 1997-2014. Efter förra valet förespråkade han att Liberalerna skulle släppa fram en M-KD-regering med stöd av SD.

– Vi kan inte ha en politik här i landet som bara cirkulerar kring frågan om andra partiers relationer till SD, sa Hamilton i en intervju med Expressen i oktober 2018.

Under den infekterade ordförandestriden i Liberalerna våren 2019 backade Carl B Hamilton upp Nyamko Sabuni som var motståndare till januariavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.