Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska metoden ”rätt kurva” hindra unga från att fastna i kriminalitet Foto: Henrik Norrsell

Tysk metod ska bryta kriminaliteten bland unga: ”Väldigt stor insats”

Uppdaterad
Publicerad

En tysk modell för att bryta kriminalitet hos de riktigt unga testas nu i tre kommuner. Metoden bygger bland annat på kontrakt med familjer och insatserna kan sättas in redan i sexårsåldern.

– Det krävs en stor social insats under lång tid, säger projektledaren Therese Aronsson-Wickman i Linköping.               

Linköping har länge efterlyst en metod för att kunna nå och förhindra att barn och unga rekryteras in i och fastnar i gängkriminalitet.

Tillsammans med Göteborg och Södertälje startar kommunen under våren metoden “Rätt kurva”. 

I Tyskland heter modellen “Kurve Kriegen” och riktas till barn mellan 11 och 15 år som utnyttjas av kriminella så kallade klaner för att begå brott.

Där visar utvärderingar att brottskurvan hos barnen som omfattats av insatserna har brutits.  

Från sex år och uppåt

I Sverige kommer insatserna att erbjudas barn redan från sexårsåldern vid behov.

– Vi vill fånga upp barnen så tidigt som möjligt för att kunna bryta den negativa trenden, säger Therese Aronsson-Wickman som är projektledare för “Rätt kurva” i Linköping.

Stödet kommer att erbjudas barn som väljs ut med hjälp av ett så kallat screeningverktyg som identifierar barnen utifrån bland annat polisanmälningar och ålder.

– Insatsen riktar sig till barn mellan sex och femton år som redan kommit in i kriminalitet och där polis, socialtjänst, skola, fritidsverksamhet ska arbeta tillsammans med familjen för att barnet ska komma på rätt väg, säger Therese Aronsson-Wickman.   

”Skräddarsydd” insats

Det är polisen som tar den första kontakten och erbjuder familjen insatsen som utformas efter varje barns specifika behov. Insatsen är frivillig och förutsätter att familjen ger sitt samtycke. Det formaliseras sedan i ett kontrakt med familjen som följs upp löpande.   

Det huvudsakliga stödet utförs av socialarbetare som rekryterats särskilt för “Rätt kurva”. De kommer att arbeta intensivt och nära familjen med barnet i fokus.

– För att kunna bryta en så här negativ trend måste man skräddarsy en stor social insats under en ganska lång tid, enligt Therese Aronsson-Wickman.   

Hör mer om projektet ”rätt kurva” i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.