I oktober 2016 får Sverige fler nya mynt och sedlar. De gamla blir järnskrot. Foto: SVT

Nya mynt i höst – de gamla blir metallskrot

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2016 får Sverige fler nya mynt och sedlar. Enligt Riksbanken finns det 1,7 miljarder småmynt i omlopp som ska bytas ut mot nya, men hälften av alla mynt beräknas bli kvar i spargrisarna.

Sveriges pengar ska bytas ut för att bli mer moderna och miljövänliga. De mynt som används idag väger totalt 12.000 ton.

– Om man lägger alla på rad skulle de räcka ett varv runt jorden, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare vid Riksbanken.

De nya mynten är lättare vilket gör de enklare och miljövänligare att transportera och är gjorda främst av koppar samt är betydligt mindre och lättare.

– I dagsläget är värdet av de mynt som finns i omlopp 2,7 miljarder kronor, säger Leif Jacobsson, projektledare på Riksbanken.

Återvinningsbara mynt

De gamla mynten som samlas in kommer att återvinnas och smältas ner för att säljas som metall. Hur det kommer ske är oklart i dagsläget enligt Riksbanken. De nya mynten är främst tillverkade i koppar och kommer att bli lätta att återvinna i framtiden.

Enligt beräkningar har varje hushåll i Sverige mynt till ett värde av 779 kronor sparade. Leif Jacobsson uppmanar de som har pengar hemma i spargrisen att växla in dem eller spendera pengarna i god tid.

– Efter den sista juni 2017 är det bara banker som tar emot de gamla mynten, efter den sista augusti är det bara metallvärdet kvar, säger Leif Jacobsson.

Mynt för miljarder kan bli värdelösa

Riksbanken har gjort uppskattningar baserade på historisk data och erfarenheter att ungefär hälften av de gamla mynten kommer att växlas in mot nya. Det innebär att mynt till ett värde av 1,35 miljarder kan bli värdelösa efter den sista juni 2017.

– Men det är svårt att veta exakt, säger Leif Jacobsson.

När de gamla 50-öringarna, som främst bestod av koppar och lite tenn, skulle växlas in fick Riksbanken in runt en tredjedel av alla mynt.

Den sista juni blir de nuvarande 20-, 50-, och 1000- kronorssedlarna ogiltiga. Efter den sista juni går det inte att betala med dessa sedlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.