I juni 2016 beslutade regeringen att inrätta en delegation med uppdrag att motverka överutnyttjande av, och felaktiga utbetalningar från, välfärdssystemen. Delegationen för korrekta utbetalningar har nu sett över 13 av de svenska välfärdssystemen.
– Vi har riktat in oss på de fem stora utbetalande myndigheterna. Det är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Centrala studiestödsnämnden, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten, säger Sven-Erik Österberg, Ordförande i Delegationen för korrekta utbetalningar.
Fuskas med föräldrapenningen
Ungefär 75 procent av alla felaktiga utbetalningar av bidrag som görs beror på fel som bidragssökarna själva gjort. Av dessa är cirka två tredjedelar medvetet fusk. Tillfällig föräldrapenning är det område där det fuskas som allra mest enligt Sven-Erik Österberg.
– Vad det gäller tillfällig föräldrapenning, alltså vabbdagar, där har vi kommit fram till att 21 procent av utbetalningarna är felaktiga, säger Österberg.
Forskare kritisk
Niklas Altermark som är forskare i statsvetenskap vid Lunds universitet är kritisk till Delegationens uträkningar. Anledningen är den metod som utredarna använt sig av i vissa delar av rapporten. Expert Elicitation är en metod där experter gör uppskattningar, något som inte är möjligt i den här typen av undersökningar, enligt Altermark.
– Man kan inte använda den här metoden eftersom vi inte vet att den fungerar. Jag har tittat på 1300 studier där metoden använts. Aldrig någonsin har den använts för att uppskatta mörkertal i välfärdssystemen, säger han och fortsätter.
– Av de 8,7 miljarderna så kommer nästan 4 miljarder från Expert Elicitation. Min och många andras mening är att det inte går att använda metoden för den här typen av frågeställningar.
Delegationen menar däremot att metoden endast använts i en liten del av undersökningen och att de tydligt redogjort för det.
– I 9 av de 13 välfärdsområdena har vi använt empiriska studier och i 4 har vi använt expertbedömningar så kvalitén är hög i den här rapporteringen, säger Sven-Erik Österberg.