Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jacob Färnert, vice ordförande SFS, förslag på att dra ner bostadskostnader för studenter. Foto: SVT, Felipe Morales / SvD / SCANPIX / TT

Höjda andrahandshyror slår hårt mot studenterna

Uppdaterad
Publicerad

De stigande räntekostnaderna pressar upp andrahandshyrorna. Under 2022 steg andrahandshyrorna 5 fem procent i hela landet jämfört med föregående år, det visar ny statistik från Blocket Bostads årliga hyresrapport.

– Situationen är svår och blir ännu svårare. säger Jacob Färnert, vice ordförande Sveriges förenade studentkårer.

I december 2022 kostade en andrahandslägenhet i Sverige i snitt 9 200 kronor i månaden. Totalt rör det sig om en ökning av månadshyran med 5 procent på ett år, jämfört med motsvarande period förra året.

Trots de höjda hyreskostnaderna har antalet bostäder som lagts ut för andrahandsuthyrning ökat med cirka 70 procent under 2022 jämfört med 2021. Fredrik Strömsten, talesperson för Blocket Bostad, pekar ut de ökande kostnaderna i samhället som en bidragande faktor till ökningarna.

– När vi ser så här höga elpriser och räntor så väljer många att vända sig till hyresmarknaden. Det leder till att fler hyr ut, men även att man behöver ta en högre avgift för täcka sina egna kostnader, säger han.

Slår hårt mot studenter

Några som påverkas av de höga andrahandshyrorna är landets studenter. Enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS, finns det omkring 400 000 studenter i Sverige, men bara omkring 100 000 studentbostäder vilket gör att många tvingar bo i andrahand.

Under 2022 kostade det mellan 5 500 kronor och drygt 11 000 kronor för att hyra ett rum och kök i Sveriges sex största studentstäder, visar Blocket Bostads årliga hyresrapport.

– Vi tycker inte att studenter ska behöva lägga mer än en tredjedel av sitt studiemedel på sina boendekostnader, vilket motsvarar ungefär 4200 kronor i månaden, säger Jacob Färnert, vice ordförande SFS.

Öppnar för åtgärder

Jennie Nilsson, bostadspolitisk talesperson Socialdemokraterna, säger att hennes parti är positiva till flera åtgärder för att förbättra situationen. Exempelvis att göra bostadsbidraget mer tillgängligt.

– Men vi är öppna för egentligen alla lösningar som studentföreningar och regeringen lägger på bordet, säger hon.

Jakob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson Liberalerna menar att det ekonomiska läget gör att regeringen måste vara återhållsam.

– Det här är ett problem som funnits under en längre tid. Det har varit svårt att bygga nytt på grund av en djungel av regler. Det visar sig extra tydligt nu när det är tuffa tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.