Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledargestalterna var vänner men blev rivaler – så har konflikten inom nätverket Foxtrot eskalerat.

Nya uppgifter: Polisen ”intresserar sig för” 100 kriminella svenskar i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har blivit en tillflyktsort för kriminella svenskar. Enligt nya uppgifter till SVT Nyheter handlar det om över 100 utpekade kriminella individer som svensk polis har ett direkt intresse för – men som man inte kommer åt.

Rawa Majid, alias “Kurdiska räven”, pekas ut som en av huvudpersonerna bakom den pågående våldsvågen i flera svenska städer – som han misstänks fjärrstyra från sitt gömställe i Turkiet.

Den andra utpekade huvudpersonen, Ismail Abdo, befinner sig även han i Turkiet.

Männen är inte ensamma.

Totalt handlar det om över 100 kriminella individer i Turkiet som svensk polis just nu ”intresserar sig för”, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Det handlar dels om personer som är efterlysta eller begärda utlämnade men också om personer som dyker upp i utredningar och som man vill komma i kontakt med.

Investeringar ger turkiskt pass

Tidigare har SVT Nyheter rapporterat om svårigheterna att lagföra personer som håller sig undan i Turkiet. En anledning är att man genom investeringar i landet kan få turkiskt pass, en annan problematik är att Sverige och Turkiet saknar formellt utlämningsavtal.

Så är fallet med Rawa Majid som har häktats i sin utevaro av tre olika svenska tingsrätter.

– I och med att han har ett turkiskt pass finns det ingen framgångsfaktor när det gäller utlämning från Turkiet, sa Ola Sjöstrand, chefsåklagare på Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, tidigare till SVT Nyheter.

Polisens nationella operativa avdelning, Noa, vill inte bekräfta uppgifterna om antalet men skriver att “det finns ett tjugotal internationellt efterlysta individer som ligger bakom allvarlig brottslighet i Sverige som de styr från utlandet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.