Både Jimmie Åkesson och Nyamko Sabuni inledde debatten med att kommentera den hänsynslösa dödsskjutningen av en småbarnsmamma som skedde i Malmö under måndagen.
– Det är förskräckligt och tyvärr alldeles för vanligt att vi ser skjutningar och dödsskjutningar. Sen vet vi inte omständigheterna bakom det här men det är förskräckligt och man blir berörd, sa Åkesson.
– Det är fruktansvärt och jag vill verkligen säga att jag känner medlidande med de anhöriga. Sen tycker jag det är anmärkningsvärt hur vi låtit samhället förfalla på det här sättet, för statens viktigaste uppgift är att hålla sina medborgare trygga och säkra, något vi misslyckats med totalt, sa Sabuni.
Sabuni: Inte läge att peka finger
Hon sa vidare att det inte är läge att peka finger och att ”vi alla inte varit uppmärksamma nog”, något som Åkesson inte höll med om.
– Det här är något mitt parti varnat för under en lång tid. Även den regering som Nyamko satt i har ju misslyckats med det här, att komma åt segregations- och integrationsproblem, sa Åkesson och tillade:
– Sen gläder det mig att det finns politiker som kan vända och vakna upp och jag har visst hopp om att Nyamko är en sådan, kanske.
Sabuni svarade med att påtala att hon arbetat med integrationsfrågor sedan 90-talet, innan SD ”ens trodde på integrationspolitik”:
– Hade ni fått ta makten vet jag inte hur landet skulle sett ut i dag.
Samarbete inte aktuellt
Att Sverige behöver förbättra sin integrationspolitik är de båda partiledarna överens om, men på frågan hur det ska gå till skiljer sig svaren åt. SD:s främsta förslag är att minska invandringen, medan L understryker vikten av att fortsatt värna asylrätten.
Samtidigt är partierna också överens på en del punkter, exempelvis insatser mot hedersrelaterat våld och satsningar på språkförskola. I nuläget räcker det dock inte för något samarbete, enligt Sabuni, som också påpekar att L redan ingått i januariavtalet som ger dem majoritet i flera av sina frågor.
”Kan äta lunch – men vad åstadkommer den?”
– Jag tror vi har mycket att prata om, sen om vi kommer överens eller inte är ointressant, sa Åkesson.
– Det kan vi ju göra i riksdagen eller utskotten. Det är där man diskuterar politik, det är inte vid lunchborden, svarade Sabuni.
En lunch är inte aktuell alltså?
– Jag kan äta lunch med Jimmie men vad åstadkommer den? Det är i utskotten vi utför ett konkret politiskt arbete.