– Men vi befinner oss fortfarande i en pågående pandemi. Det är en risk när vi lyfter förbudet. Jag vill nu att alla tar ansvar, säger Lena Hallengren på presskonferensen som hålls tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen generaldirektör Olivia Wigzell berättar att myndigheten haft i uppdrag att analysera besöksförbudet, och då har vägt fördelar och nackdelar mot varandra.
Stärkt smittskydd
Förutom att smittspridningen i samhället, men även på särskilda boenden, gått ner kraftigt framhåller Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell att landets boenden dessutom nu haft gott om tid på sig att stärka smittskyddet.
– Vi har gjort en samlad bedömning, säger hon, och förklarar att besöksförbudet kan tas bort nu. Olivia Wigzell säger också att många äldre har farit illa av förbudet.
– Men faran är inte över. Ett stort ansvar vilar på den som besöker, på hur man lever och hur man agerar, säger Olivia Wigzell.
”Ingen anstormning”
Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson säger att vi i dag vet mer om sjukdomen och hur smittspridningen fungerar. Samtidigt manar han till försiktighet när boendena väl öppnar.
– Det är viktigt att undvika en anstormning av besökare på boendena då förbudet upphör.
Besöksförbudet har gällt sedan den 1 april och har förlängts vid ett flertal tillfällen, efter beslut från regeringen som i slutändan bestämmer.
Ta del av hela SVT:s sändning om de ändrade reglerna för besöksförbud här.