Kollektivavtalet om etableringsjobb som fack och arbetsgivare nu har kommit överens om innebär en särskild anställning för den som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Satsningen riktar sig till nyanlända som har varit i Sverige upp till tre år samt långtidsarbetslösa.
– Det här är första gången parterna har kommit överens om en sådan här sak, säger Mattias Dahl, vice vd för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, på en pressträff.
Genom etableringsjobb får den som anställs lön från arbetsgivaren och ersättning från staten. Den sammanlagda inkomsten ska motsvara lägstalönen i ordinarie kollektivavtal. Lönekostnaden ska delas ungefärligt lika mellan staten och arbetsgivaren. Efter två år är det tänkt att etableringsjobbet ska övergå i en tillsvidareanställning.
Krävs beslut av regeringen
100 000 personer i Sverige räknas i dag som långtidsarbetslösa. För LO har det varit en viktig ingång att det nya avtalet inte ska missbrukas.
– Med etableringsjobb kan långtidsarbetslösa skaffa sig kunskaper och erfarenheter som krävs på arbetsmarknaden. Etableringsjobb ska som huvudregel leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat. Arbetsgivare ska alltså inte använda etableringsjobb i syfte att sänka sina arbetskraftskostnader, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.
Avtalet träder i kraft vid årsskiftet, men kan börja användas först efter att regeringen har gett grönt ljus till regeländringar i enlighet med kraven från parterna.