Foto: TT

Nytt bud från medlarna i tågkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

I dag tog parterna i den pågående tågkonflikten emot ett nytt bud från medlarna. Budet lades klockan 16 och parterna har på sig fram till klockan 19 att svara. Om man inte kommer överens riskerar de lagda konfliktvarslen att drabba hundratusentals resenärer.

Tågkonflikten är nu inne på sin tredje vecka utan att parterna, servicefacket Seko och arbetsgivarorganisationen Almega, kommit varandra närmare.

Om inte parterna kommer överens riskerar de lagda konfliktvarslen att drabba hundratusentals resenärer och dessutom få omfattande ekonomiska konsekvenser.

Tågstrejk i Sydsverige

I Skåne, Halland och Blekinge står Öresundstågen still sedan konflikten först bröt ut. Normalt reser drygt 75 000 människor dagligen med Öresundståg. De resenärerna är nu hänvisade till lokaltåg och bussar, men i delar av Halland och Blekinge saknas alternativ.

Kaos hotar i Stockholm

I Stockholm hotar smärre kaos. Enligt SL som ansvarar för kollektivtrafiken har man normalt omkring 300 000 påstigningar på pendeltågen. Sommartid går siffran ner till 180 000.

– Men nästa vecka är en mellanvecka. Det är fortfarande många som jobbar och som tar semester först i juli, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

Ersättningsbussar kommer inte att sättas in eftersom det skulle ”skulle vara att gripa in i konflikten”, skriver SL på sin hemsida.

Varslet omfattar också Kustpilen mellan Linköping och Kalmar, respektive Västervik samt Krösatågen som trafikerar bland annat Jönköping, Hässleholm, Halmstad och Oskarshamn. Tillsammans reser normalt uppemot 7 000 personer dagligen med de tågen.

Får söka om jobb med sämre villkor

Själva konflikten gäller fackets krav på ett tak för hur långt Veolia – och andra tågentreprenörer – får bemanna tågen med timanställda och att timanställda ska erbjudas tillsvidareanställning då de har jobbat i ett år.

Veolia sade tidigare i år upp över 250 anställda lokförare och tågvärdar på Öresundstågen med möjlighet för dem att söka jobben igen, men enligt Seko med betydligt sämre villkor.

I torsdags lade medlarna i konflikten fram ett medlingsförslag som Almega sade ja till men Seko nej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet