2024 ökade elproduktionen, men inte konsumtionen. Därför kunde exporten av el slå nytt historiskt rekord. Den viktigaste förklaringen bakom exportrekordet är att vindkraften fortsatte att byggas ut och slog nytt produktionsrekord förra året. Mängden vind-el närmar sig nu mängden el från våra kärnkraftverk.
Solel står fortfarande för liten del av elproduktionen, men den procentuella ökningen var stor, över 30 procent.
”Har ett elsystem som fungerar bra”
Sverige exporterade 33, 4 TWh 2024 och därmed slogs det tidigare rekordet från 2022. Sverige kan därmed troligen även 2024 bli EU:s största exportör av el.
– Det visar att vi i stort har ett elsystem som fungerar bra. Vi har nettoexport och därför låga elpriser, och det är ett gynnsamt läge inför att elektrifiera industrin på bred front, säger Filip Johnsson, professor i energiteknik på Chalmers.
Mest el sålde vi förra året till Danmark och Norge. Exporten till Finland minskade redan 2023, när det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 togs i bruk. Exporten till Norge har istället ökat, och handlar ofta om el som kommer säljas vidare till kontinenten eller till Storbritannien.
Lägst priser på fyra år
Och den höga exporten bidrar till att hålla ner elpriserna i Sverige. Förra året var elpriserna i Sverige de lägsta sedan 2020.
Filip Johnsson tycker siffrorna visar att debatten om kris är väldigt överdriven. Han framhåller att på sikt behövs mer eleffekt, men idag med de förstärkningar som svenska kraftnät nu gjort, ser han ingen uppenbar effektbrist i Sverige, och han förstår inte varför kraftigt varierande elpriser beskrivs som ett stort problem.
– Det har varit lite som en storm i ett vattenglas tycker jag. Det viktiga är att vi har el hela tiden. Sen har vi höga elpriser vissa timmar, men de är väldigt få, och 90 procent av svenska folket har inte timpris. Så i grunden är det medelpriset över året som är viktigt, och det är idag lägre och ganska rimligt.
Förra året var det knappt två procent av tiden som Sverige var beroende av import – totalt 154 timmar. Importen dessa timmar var blygsam, endast 111 GWh – vilket är mindre än en promille av den el vi använder. Filip Johnsson menar att det svenska elsystemet klarar sig bra.
– Jag håller inte med om bilden av kris och problem. Men på sikt om vi ska fördubbla elanvändningen, så behövs förstås både mer elproduktion och mer elnät, säger han.
Fakta Elproduktion och nettoexport 2024
Nettoexport av el år för år:
- 2022 – 33,2 TWh
- 2023 – 28,5 TWh
- 2024 – 33,4 TWh
Elproduktion 2024: ( siffror för 2023 i parentes)
- Vattenkraft: 64,4 TWh ( 65, 7 TWh)
- Kärnkraft: 48,7 TWh (46,6 TWh)
- Vindkraft: 40,3 TWh (34,1 TWh)
- Kraftvärme: 11,6 TWh (13,3 TWh)
- Solkraft: 4,0 TWh ( 3, 1 TWh)
- TOTALT: 169,1 TWh ( 162,8 TWh )
(Källa Svenska kraftnät och Energiföretagen)