Ensamagerande våldsverkare är ett samlingsnamn för en spretig skara gärningsmän. Här finns allt från högerextrema till IS-krigare, men också skolskjutare och stalkers.
Även om de på ytan har helt olika drivkrafter, motiv och världsbild och kan vara varandras svurna fiender, finns det flera saker som förenar dem: Personlighet, självbild och känslotillstånd.
Det menar forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som har tagit fram ett nytt datoriserat verktyg som ska bidra till att hitta nästa attentatsman, innan det är för sent.
Hittas med PRAT
Vem du är och hur du fungerar lyser igenom i skrift och forskning visar att en majoritet av de ensamagerande, cirka 60 procent, läckte sina planer i förväg.
Det nya dataverktyget bygger på en analys av deras egna ord i form av texter som till exempel manifest, onlinedagböcker, avskedsbrev eller inlägg på sociala medier. Ur det utkristalliserar sig ett antal gemensamma drag som matchas mot nya personer som ska bedömas.
Verktyget kallas PRAT, profile risk assessment tool, och kan till exempel användas av brottsförebyggande myndigheter när man försöker bedöma sannolikheten att någon ska gå till attack. Där kan det nya verktyget bidra med en pusselbit.
En eller flera texter laddas upp i PRAT som reagerar på allt från enskilda ord, grammatik och de ämnen som texten handlar om, till de känslostämningar som uttrycks, till exempel ilska eller oro.
Trålar inte internet
Finns det risk att människor som inte alls tänker begå något attentat fångas upp?
– Det går inte till så att man trålar internet. Verktyget ska bara användas mot vissa riskpersoner som redan är under uppsikt och är enbart ytterligare en pusselbit, säger Lisa Kaati vid FOI.
Vid ett attentat diskuteras ofta om gärningsmannen var psykiskt sjuk. Men till skillnad från psykiatriska tillstånd som ofta varierar över tid, är vår personlighet förhållandevis stabil. Till exempel är ensamagerande ofta mindre oroliga och ängsliga än normalbefolkningen, samtidigt som de har betydligt lägre empati.
– Det krävs helt enkelt för att klara av att planera och genomföra ett attentat, säger Lisa Kaati.
Så skapas profiler i PRAT
PRAT är ett datoriserat verktyg som analyserar texter på nätet och tar fram grafer som visar ett antal egenskaper hos en riskperson. De jämförs med en kontrollgrupp bestående av omkring 28 000 personer. Graferna visar bland annat:
- Emotionalitet (ilska, oro, negativa och positiva känslor, sorgsenhet)
- Socialt självindex (hur ofta man beskriver vänner, enbart sig själv, och om man delar upp människor och vi och dem)
- Läckage (till exempel avsikt att agera, planer att mörda, användandet av maktspråk)
- Fixering (vid exempelvis vapen, andra gärningsmän, militären eller vid områden som migration, IS, judar, eller incel)
LÄNK: Se hela inslaget om den nya metoden att upptäcka ensamagerande terrorister, i Veckans brott Redaktionen på svtplay.se.
Detta är ensamagerande våldsverkare
- Benämning på en gärningsperson som ensam, eller tillsammans med en annan person, på egen order och utan egen vinning planerar och utför grova våldsbrott.
- Här ryms både de som är ideologiskt motiverade, och de som inte drivs av en särskild ideologi. Exempel på rörelser där dessa gärningspersoner återfinns är: vit makt, counterjihad, militant jihadism, skolskjutare, massmördare, stalkers och incels (involuntary celibate).
Källa: ”Ensamagerande våldsverkare”, rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), 2019.