Miljö- och jordbruksutskottet beslutade i dag att säga ja till regeringens förslag om obligatorisk id-märkning av katter.
Enligt utskottet finns det i dagsläget uppskattningsvis 100 000 katter i Sverige som är övergivna, bortsprungna eller förvildade. Syftet med en ny lag är att tydliggöra vem som har ansvaret för katterna, minska antalet djur som saknar ett hem och – på längre sikt – få ned antalet djur som lider.
Regeringens förslag går ut på att varje kattägare nu måste märka och, mot en avgift, registrera sin katt. I dag finns ett sådant system för exempelvis hundar.
Jordbruksverket föreslås vara ansvarig myndighet att föra register över kattägarna, och bland annat Polismyndigheten och Tullverket ska få direktåtkomst till registret.
Flera partier negativa till förslaget
Men det råder delade meningar om förslaget.
Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna tror inte att en lag kommer lösa problemen med de herrelösa katterna. Enligt partierna finns det i dag problem med hundregistret och därför är det en dålig idé att kopiera systemet för att hantera katter.
KD och C menar även att förslaget inte kommer leda till tillräckligt stor nytta för att motivera den administrativa börda och kostnad som Jordbruksverket kommer behöva lägga på registret. Man lyfter även fram att Jordbruksverkets bedömning är att efterlevnaden kan förväntas vara låg.
Den 24 februari ska riksdagen rösta om förslaget.