Peter Hjörne, huvudägare och styrelseordförande Stampen. Foto: TT

Ödesdag för tidningsjätten Stampen

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan kommer förslag från rekonstruktören Christian Andersch på hur mediekoncernen Stampen ska räddas från konkurs. Skulderna uppgår till nästan en halv miljard kronor och det är oklart om Stampen överhuvudtaget kommer kunna bli kvar.

På måndagen kommer de parter som lånat ut pengar till Stampen samlas på sju olika tingsrätter runt om i landet för att diskutera med rekonstruktören Christian Andersch om hur skulderna ska hanteras.

Enligt Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, är det troligt att Andersch kommer föreslå att bolaget styckas upp så att koncernens stora tidning Göteborgs-Posten och de mindre företagsdelarna får olika ägare.

Stampen Media

Ansökte om rekonstruktion

Det var i slutet på maj som Stampen ansökte om rekonstruktion efter flera års finansiella problem.

Det trots att bolaget vänt tidigare års förlust till vinst. För 2015 landade vinsten på 72 miljoner kronor efter finansiella poster, att jämföras med en förlust på över en halv miljard kronor året innan.

Tvingades betala tillbaka 380 miljoner

Men i slutet på december 2015 kom en dom från högsta domstolen som har stor betydelse för det ekonomiska läget som Stampen är i nu. Konsekvensen av domen var att Stampens tryckeribolag V-TAB tvingades betala tillbaka 380 miljoner kronor till sina kunder.

Hälften av de pengarna betalades tillbaka till de egna tidningarna. Bakgrunden till tryckerimomsmålet är en ändring av momssatsen för tryckeribranschen.

En annan del som påverkat koncernens ekonomi är satsningen i inledningen av 2000-talet, där Stampenkoncernens dåvarande ledning med Tomas Brunegård och Peter Hjörne i spetsen köpte upp mängder av tidningar, och även andra företag, med lånade pengar.

Det är en rekonstruktion

Om ett bolag som har ekonomiska problem ändå bedöms ha en chans att överleva på sikt, kan man istället för att ansöka om konkurs välja att ansöka om rekonstruktion.

Ansökan om rekonstruktion lämnas till en domstol. Om den beviljas utses en rekonstruktör som leder rekonstruktionen.

I Stampen ingår följande varumärken

Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA , Vänersborgaren, Södertäljeposten, Örebroarn, Djungeltrumman och Familjeliv.

Vid sidan av tidningsutgivning ingår bolagen OTW, Minnesota Communication, Wallstreet Media och Modern Women Media i affärsområdet.

Stampen äger även tryckerikoncernen V-TAB och det regionala distributionsbolaget VTD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen Media

Mer i ämnet