Därför anser Martha Wicklund (V) att det är viktigt att Örebro bryter med vänorten Lódz. Foto: Michael Jansson, Linda Hörnqvist

Oenighet om ”hbtq-fria” vänorter ska behållas

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike och Irland har kommuner brutit samarbetet med sina polska vänorter efter att dessa förklarat sig ”hbtq-fria”. Diskussionen förs också i svenska kommuner. I Örebro kräver Vänsterpartiet att man bryter med vänorten Lodz.

– Vi kan inte står tysta och se på. Gå ut hårt, säg ifrån, säg att vi avbryter det här för vi tycker inte att det är bra, säger kommunalrådet Martha Wicklund (V).

– Hur ska du kunna ha ett sånt utbyte mellan elever och företag om basen du står på är helt annorlunda? För alla är då uppenbarligen inte med på det eftersom vissa personer i Lodz inte räknas in i befolkningen, fortsätter hon.

”Politisk markering”

Örebro är en av ett 40-tal svenska kommuner som har vänortssamarbete med kommuner i Polen. Några av dessa kallar sig numera ”fria från hbtq-ideologi” vilket både sårat och stigmatiserat homo-, bisexuella och transpersoner som lever där. Sammanlagt handlar det om ett 100-tal polska städer och kommuner. Nyligen avslog EU-kommissionen ansökan från flera kommuner i Polen om bidrag på mellan 5 000 och 25 000 euro för vänortssamarbete.

Det ser ju ut som en liten och mest symbolisk markering från kommissionens sida. Är det det?

– Nej. Jag tycker det är en rätt skarp politisk markering. Här handlar det om ett program som har som en av sina grundvalar att det ska verka emot diskriminering. Och då är det fullständigt naturligt att vidta en sådan här åtgärd, säger Christian Danielsson, chef på EU-kommissionens kontor i Sverige.

Bryter inte med vänorten

Kommunledningen i Örebro håller på att se över vilka vänorter man ska ha i framtiden. Men ser inte en anti-hbtq-deklaration som en skäl i sig att bryta med vänorten Lodz.

– Principiellt så delar jag ju kritiken och oron över det som händer i Polen. Det är förskräckligt naturligtvis. Men att använda vänortsutbytet på det sättet att man markerar genom att skicka skrivelser eller avbryta tycker jag och hela kommunledningen är fel väg, säger kommunalrådet Lennart Bondeson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.