Oenighet om motiv bakom nätattack

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna går isär om vem eller vilka som ligger bakom gårdagens omfattande nätattacker mot flera svenska företag och myndigheter.

Normalt brukar någon grupp ta på sig ansvaret för nätattacker av den storleken som bland annat drabbade Swedbank, SEB, Försvarsmakten och Tidningarnas Telegrambyrå, TT, på måndagen. Såvitt känt har ingen ännu gjort det.

Anders Ahlqvist på Rikskriminalens internetspaningsgrupp vidhåller att det sannolikt är Julian Assanges anhängare som låg bakom måndagens attacker.

Nätattacker mot hemsidor

-Varje gång det händer något i det ärendet ökar attackerna mot svenska mål. När Assange tog sig in på ambassaden blev det fler attacker, när han talade i FN via länk blev det fler attacker. Det är inget spekulativt uttalande, det är ett enkelt konstaterande.

”Frustrerande”

-Ingen har velat ta på sig gårdagens attacker och det är lite märkligt. Därför tycker jag att det var lite frustrerande när Ahlqvist säger att det är tydligt kopplat till Assange, säger Marcin de Kaminski, nätforskare och en av grundarna av Piratbyrån.

Vad som däremot fick stor uppmärksamhet bland nätaktivister världen över var den svenska polisens tillslag mot operatören PRQ på måndagen. Bolaget startades av Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij som också drog i gång Pirate Bay. När fildelningssajten på måndagen försvann från nätet drog många slutsatsen att händelserna var sammankopplade, men enligt Pirate Bays Facebooksida hade man problem med elförsörjningen.

”Skjuter hej vilt”

Anders Hansson, tillförordnad chef på Cert-se, en avdelning inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som arbetar med IT-säkerhet på myndigheter och företag, påpekar att gruppen Anonymous, som i dag hotar svenska myndigheter med nya nätattacker, inte är lika homogen i dag som när de slog till första gången till stöd för Julian Assange och Wikileaks.

-Det har bildats grupper inom gruppen och ibland verkar de skjuta hej vilt utan att invänta en gemensam aktion. Med tillslaget mot fildelningssajterna i går väcker man alla och hinner de gadda sig samman blir de starka och kan göra nästan vad som helst, säger han till TT.

Till svt.se säger han att man inte kan säga något om eventuella grupper som ligger bakom attacken.

-Vi håller fortfarande på att titta på teknikloggarna från igår för att se i vilka länder de inblandade datorerna finns i.

Enligt Anders Hansson hittar man några av de inblandade datorerna i Öststaterna.

-Men det finns även med svenska IP-adresser i listorna över attackerande trafik, bara mot en av de ungefär tio måltavlorna för gårdagens attack användes 75.000 IP-adresser, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätattacker mot hemsidor

Mer i ämnet