Lars Fresker är öppen med att det kommer finnas bekymmer för försvarsmakten nu när värnplikten återinförs.
– Vi har en brist på officerare inom försvarsmakten och det är inget framåt som säger att vi kommer ha tillräckligt med befäl som kan utbilda de nya som ska göra värnplikt. Officerarna har dessutom andra uppgifter att lösa, säger Lars Fresker.
Vilka ska hålla i utbildningen?
– Det finns officerare i försvarsmakten som kommer göra det. Det är viktigt att värnpliktsutbildningen prioriteras och blir bra, säger Lars Fresker och fortsätter:
– Utbildningen är en viktig del för att de värnpliktiga själva ska bli intresserade och välja att söka en anställning inom försvaret som soldat, sjöman eller officer.
Stora ekonomiska problem
Ekonomin är ytterligare en stor utmaning för försvaret. Enligt utredningen som ligger till grund för förslaget ska utbildningen ske inom den befintliga ekonomiska ramar.
– Vi i försvarsmakten som hanterar ekonomin vet att den är under stark press. Det sker prioriteringar varje dag för att få de tillgängliga medlen att räcka till och man skjuter hela tiden stora projekt på framtiden.
Trots de stora utmaningarna är officersförbundet positiva till att komma tillbaka till värnplikten.
– En huvuddel av våra medlemmar är faktiskt sprungna ur pliktsystemet och vi är positivt inställda till det, säger Lars Fresker.
Saknas utrustning
Ett annat problemområde är logement och utrustning. Utrustningsfrågan är ständigt återkommande i debatten och det var inte längesedan försvaret hade problem med att det inte fanns tillräckligt med uniformsbyxor, kängor och jackor.
Läs mer: Brist på byxor i försvaret
Den nya värnplikten blir könsneutral men Lars Fresker anser att försvarsmakten har varit dålig på att ta fram utrustning som är anpassad för kvinnor.
– Historiskt sett har det varit ett problemområde och det finns ingenting just nu som tyder på att de inte kommer vara ett forsatt problem, säger han.