Foto: TT

Domstol ger elbolag rätt att höja priser

Uppdaterad
Publicerad

Inom en snar framtid kan elräkningarna höjas kraftigt. Det efter en dom i Förvaltningsrätten idag.

– Dagens beslut innebär att företagen ges möjlighet att ta ut 196 miljarder i elnätsavgifter, vilket innebär att elnätskunderna kan komma att drabbas av höjningar på uppemot 50 procent, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen i ett pressmeddelande.

”En katastrof”

Tvisten mellan Energimarknadsinspektionen och 87 elnätsbolag handlar om hur mycket elnätsbolagen får höja sina avgifter.  Det var i oktober 2011 som Energimarknadsinspektionen bestämde att en ny betalningsmetod skulle tillämpas för elbolagen. Metoden skulle innebära mycket kraftiga avgiftshöjningar, men för att förminska den risken ville Energimarknadsinepektionen sprida ut avgiftshöjningarna över 18 år. 87 av de runt 170 elnätsbolag som finns i Sverige överklagade beslutet och idag gav alltså Förvaltningsdomstolen elbolagen rätt. Elbolagen kan nu höja sina elavgifter kraftigt.

– Domen är en katastrof. Vi tycker att den får orimliga konsekvenser för Sveriges elnätskunder om den står sig. Vi kommer självklart att överklaga domarna, säger Energimarknadsinspektionens generaldirektör Anne Vadasz Nilsson.

Men på ett av elnätsbolagen, eljätten Vattenfall, var det betydligt muntrare miner idag.

– Det innebär att vi nu kan fortsätta investera gentemot våra kunder, det är oerhört viktigt och nu ska vi sätta oss ner och se hur vi kan förbättra vår leveranskvalitet och hur det kommer påverka priserna, säger Annika Viklund, chef för Vattenfall Distribution Norden.

Hur mycket kan det komma att handla om i prisökning för kunderna?

– Det kan jag inte säga idag, Annika Viklund.

Höjd ränta

Den andra stora stridsfrågan handlar om att bolagen  ville få upp sin så kallade kalkylränta till 6,5 procent, det för att de tyckte att de får för dåligt betalt. Även där gick Förvaltningsrätten på elbolagens linje. Det betyder att det är två olika parametrar som kommer driva upp elpriserna. Och det är elkunderna som får betala notan.

Utöver kostnaderna för elnätet så betalar en privatkund också för elhandeln, det vill säga den faktiska el som används. För en genomsnittlig privatkund står elnätskostnaden för ungefär en tredjedel av den totala elkostnaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.