Nästan 350 barn står just nu på kö till utredning inom BUP Kronoberg. I februari 2014 var samma siffra 82, vilket innebär en ökning med drygt 300 procent.
Yngve Filipsson (L) är den som är ansvarig för psykiatrifrågorna från den borgerliga oppositionens sida.
I maj i fjol föreslogs att man skulle öppna upp för privata aktörer att börja jobba inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Oppositionen: ”Regionen klarar inte av uppdraget”
– Region Kronoberg klarar inte av uppdraget att sköta barn- och ungdomspsykiatrin själva, och därför föreslår vi ett vårdval. Det betyder att vi ger fler vårdgivare möjlighet att ta ett ansvar för att hjälpa barn och ungdomar med psykisk ohälsa, säger Yngve Filipsson (L).
Majoritetens förslag har i stället varit att ta in konsulter som kan hitta nya sätt att arbeta inom BUP. Något som hälso- och sjukvårdsnämnden redan tagit beslut om, och finansieringen ska behandlas på nästa regionstyrelsemöte. Anna Fransson (S) menar att det inte finns tid att sätta igång en process kring ett vårdval.
– Det tar minst ett år, och vi kan inte vänta så länge. Vi måste sätta ner spaden och få en fungerande verksamhet i Region Kronoberg.
Majoriteten: Privata aktörer tar inte ansvar
Yngve Filipsson (L) säger att vårdvalet hade kunnat vara igång redan i juli i år om majoriteten sagt ja till deras förslag.
Men tiden är inte den enda invändningen från majoritetens sida. Anna Fransson (S) menar också att det finns en risk att de privata aktörerna inte tar ansvar för att utbilda och handleda nya psykologer och läkare.
– Det är det som också gör att det blir problem med utvecklingen av verksamheten, om man slår sönder den på många aktörer, säger hon till SVT Nyheter Småland.
– Det beror ju på vilken typ av krav som man ställer i ett sådant vårdval. Man kan mycket väl ställa kravet att de också ska hjälpa till att ta emot praktikanter från Linnéuniversitetet, säger Yngve Filipsson (L).