Var tredje butik har den senaste veckan drabbats av stöld eller snatteri och i närmare var tredje butik har personalen utsatts för hot eller våld under den senaste månaden.
Conny Holmlund och hans fru Annette Holmlund driver en ICA-butik i Märsta norr om Stockholm. De bekräftar bilden från undersökningen:
”Får ta emot dödshot”
– Vi har problem med snatterier och stölder varje dag. Vår personal får ta emot grova hot varje vecka och vi får även ta emot dödshot säger Conny Holmlund till SVT Nyheter.
– Tyvärr så är det här vår vardag. Det är naturligtvis jobbigt och skapar oro för oss och de anställda, säger Annette Holmlund.
I början av december så fick en av de anställda föras till sjukhus efter att han försökte stoppa ett gäng som stulit i butiken. Han fick skador på handen och handleden men är nu åter i tjänst i butiken.
– De som begår brotten måste bli straffade. Så är det inte idag. Vi vet att polisen kommer att lägga ner förundersökningen eftersom det bara är ett bötesbrott, säger Conny Holmlund.
Vill ha tillträdesförbud
Svensk Handel har i flera år drivit frågan om att kunna få porta snattare, eller tillträdesförbud som det egentligen heter. Ett lagförslag har presenterats, men det kommer inte att genomföras förrän tidigast 2021.
Handeln menar att det är alldeles för sent.
– Vi är väldigt nöjda med att sju av åtta riksdagspartier under valrörelsen sa sig vara för ett tillträdesförbud för notoriska snattare. Vi hoppas nu att de står fast vid det och att man försöker skynda på så att lagen kan träda i kraft, säger Svensk Handels vd Karin Johansson till SVT Nyheter.
– Vi skulle behövt lagen i går, säger butiksägaren Conny Holmlund.
Enligt Svensk Handels beräkningar kostar arbetet med att minska snatterierna 11 miljarder kronor varje år. Det är ungefär halva polisens budget varje år. Dessutom kostar själva stölderna och svinnet ytterligare 6 miljarder kronor om året.
– Vi har väktare, ordningsvakter, larmsystem och övervakningskameror. Vi kan inte jobba mer förebyggande än vad vi redan gör, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.
Anmäls aldrig
Enligt Brottsförebyggande rådets statistik kring anmälda brott har stölder i butik minskat från drygt 64 000 år 2010 till drygt 42 000 2018 (preliminär statistik).
Men det beror enligt Svensk Handels vd Karin Johansson inte på att antalet brott minskat:
– Handeln anmäler inte längre. Det finns ingen anledning eftersom polisen ändå inte utreder brotten.
Fakta: Svensk Handels Trygghetsbarometer
- Blekinge län 36%
- Dalarnas län 19%
- Gotlands län 13%
- Gävleborgs län 19%
- Hallands län 25%
- Jämtlands län 13%
- Jönköpings län 27%
- Kalmar län 22%
- Kronobergs län 21%
- Norrbottens län 19%
- Skåne län 33%
- Stockholms län 54%
- Södermanlands län 45%
- Uppsala län 23%
- Värmlands län 19%
- Västerbottens län 15%
- Västernorrlands län 27%
- Västmanlands län 34%
- Västra götalands län 33%
- Örebro län 37%
- Östergötlands län 31%
- Riket 32%
Källa: Svensk Handels trygghetsbarometer
Fakta: Hot och våld enligt trygghetsbarometern
Fråga: Har du eller någon av dina anställda i butiken under den senaste månaden blivit utsatt för hotfullt beteende från besökare/kund (vid andra tillfällen än vid eventuellt snatteri eller stöld?
- Blekinge län 20%
- Dalarnas län 12%
- Gotlands län 23%
- Gävleborgs län 8%
- Hallands län 17%
- Jämtlands län 16%
- Jönköpings län 17%
- Kalmar län 16%
- Kronobergs län 19%
- Norrbottens län 15%
- Skåne län 21%
- Stockholms län 32%
- Södermanlands län 29%
- Uppsala län 14%
- Värmlands län 18%
- Västerbottens län 6%
- Västernorrlands län 18%
- Västmanlands län 26%
- Västra götalands län 20%
- Örebro län 23%
- Östergötlands län 22%
- Riket 21%
Källa: Svensk Handel