Dagens utjämningssystem infördes av regeringen Reinfeldt och grundtanken – att stötta kommuner med många pensionärer, barn och låginkomsttagare – har brett stöd i alla partier.
Men i höst kommer en statlig utredning föreslå en förändring där man vill gynna glesbygden ännu mer, på bekostnad av rika kommuner och större städer.
De flesta borgerliga partier tycker dock inte i dag att det behövs.
– Nej det tror jag inte. Välskötta kommuner måste veta att man har nytta av att göra bra saker. Det kan inte vara så att dom som har högst kostnader alltid skall få mest pengar, säger moderatledaren Ulf Kristersson till SVT.
Rödgröna överens
Socialdemokrater, miljöpartiet och vänsterpartiet är för att omfördela mer och även låta starka kommuner bidra mer än idag. Finansministern menar att dagens stora och ökade skillnader i kommunalskatt – upp till sex skattekronor per hundralapp- är något hon vill skall minska. Därför tycker hon många kommuner i glesbygd behöver ännu mer hjälp än idag:
– I Kommuner där många i arbetsför ålder flyttar ut, och det blir många äldre kvar, behövs mer resurser för att klara välfärden, därför ser vi att det behöver utjämnas mer, säger Magdalena Andersson.
Alliansen splittrad i frågan
SD tycker inte generellt man skall ta mer från rika och ge till svaga kommuner, men det finns detaljer i dagens system man vill justera. Alliansen är splittrad; Liberalerna och KD ser inga skäl att omfördela mer än idag, men Centern ger tummen upp:
-Ja, vi behöver göra det kommunala skatteutjämningssystemet mer rättvist! Jag tycker det är orimligt att människor som bor i glesbygd betalar en av de högsta kommunalskatterna i Sverige, men får sämre kommunal service, säger partiledaren Annie Lööf.
Ovisst inom partierna
I flera partier går åsikterna isär. Både bland moderater liberaler och kristdemokrater går ungefär en tredjedel av kommunpolitikerna mot partilinjen och vill omfördela mer till glesbygden. Det framgår av SVT valkompass och det gäller inte sällan företrädare i små kommuner som gynnas av systemet.
En del politiker – främst på den borgerliga sidan menar också att hela omfördelningen bara skall ske med statliga pengar.