Jan Nylander. Foto: SVT

Analys: Ministern ytterst ansvarig för prishöjningarna

Publicerad
Analys ·

Att närmare två miljoner svenskar får chockhöjda elnätsavgifter beror på politiska beslut och på oklar lagstiftning. Och ytterst ansvarig är Sveriges energiminister Ibrahim Baylan.

Det är uppenbart att den reglering vi har i dag av elnätet inte fungerar. Den har lett till stora oklarheter, långa domstolsprocesser och gjort att många elföretag i dag gör sina största vinster på en monopolverksamhet. Och det är vi kunder som får betala. Till skillnad från elen som går att köpa från flera bolag finns det bara ett bolag i varje del av Sverige som äger själv elledningen och som tar betalt för att elen når våra hem. Och nu har vi kommit i en situation där monopolföretagen i stort sett själva kan bestämma hur mycket de vill ta ut.

Elnätsföretagen kör över myndigheten

Det var väl inte så det var tänkt att systemet skulle fungera?

Vad som hänt är att elnätsföretagen det senaste årtiondet kunnat köra över den ansvariga myndigheten Energimarknadsinspektionen i domstolar ett antal gånger. Den senaste vändan som avslutades i våras gav elnätsföretagen rätt att plocka ut ytterligare 35 miljarder kronor i extra ersättning. Det är en ofattbart stor siffra: för en familj på fyra handlar det om 14 000 kronor som elnätsföretagen kan plocka ut i höjda avgifter.

Så det är egentligen ingen överraskning som Nils Holgerssongruppen kommer med när de gjort en sammanställning av prisförändringarna under 2014 och de avgiftshöjningar som gjorts eller aviserats i år. Statliga Vattenfall chockhöjer sina avgifter med 20 procent och Fortum som numera heter Ellevio höjer sina avgifter med elva procent på två år. Totalt har dessa två bolag 1,8 miljoner elkunder som nu kommer att få mycket högre avgifter.

Det är bara början

Och troligtvis är det bara början. För fler elnätsföretag lär följa efter när de nu har chansen att plocka hem några extra miljarder kronor i vinst.

Hur kunde detta ske? Förutom att vi har en svag myndighet som uppenbarligen inte klarade av sitt uppdrag så handlar det framför allt om en oklar lagstiftning. När jag i våras intervjuade de domare som satt sig in i materialet och i sina domskäl gav elnätsföretagen rätt att höja sina avgifter var kritiken inte nådig.

Kammarrättslagman Christer Abrahamsson som satt som ordförande när målet avgjordes av kammarrätten i Jönköping var till exempel mycket kritisk:

– Vi dömer på ett sätt som vi tycker är helt orimligt sa han bland annat och på frågan varför det blev så fel svarade han:

– Det blir fel för att man inte har reglerat det här tillräckligt tydligt och omsorgsfullt. Jag vill påstå att det är ellagen som är problemet.

Frågan kvarstår för Baylan

Då avböjde energiminister Ibrahim Baylan att kommentera frågan kvarstår: är det inte dags att skriva om lagen så att det inte blir domstolar som ska avgöra vilka avgifter som elnätsföretagen har rätt att ta ut?

Som kammarrättslagsmannen konstaterade i min intervju med honom:

– Målet handlar i grunden om hur man ska räkna och där man ska tillämpa oerhört komplicerade beräkningar som har utformats av ekonomer. En domstol är inte särskilt väl skickad att utföra det arbetet, sa kammarrättslagsmannen Christer Abrahamsson som numera gått i pension.

Det är väl egentligen ganska självklart. Det är inte domare som ska bestämma vilka avgifter Sveriges befolkning ska betala till elnätsmonopolen. Det är landets politiker med energiministern i spetsen som bär det yttersta ansvaret. Och det är dags att ta det ansvaret nu.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.