Småkillar i Zlatan-outfit firar nationaldagen på Skansen – så svenskt det kan bli? Foto: TT

Oklart vad svenska värderingar är

Uppdaterad
Publicerad

”Svenska värderingar” har blivit ett populärt begrepp i den politiska debatten – men många svenskar har svårt att svara på vad som menas. SD-väljare har lättare att definiera vad det är, och S-väljare har svårast.

I en nygjord undersökning svarar mer än var tredje tillfrågad (36 procent) att de inte vet vad svenska värderingar är.

Nästan var tionde (9 procent) tycker att begreppet är nonsens, skriver Dagens Nyheter som har gjort undersökningen ihop med Ipsos. ”Vad, om något, betyder svenska värderingar för dig?” är frågan som har ställts i intervjuer med drygt 1.000 röstberättigade svenskar.

Demokrati och frihet

Det vanligaste svaret är ”jämlikhet, allas lika värde”, det har 19 procent av de tillfrågade nämnt.

Annat som återkommer är ”västerländska värderingar, demokrati, frihet, mänskliga rättigheter, öppenhet” (13 procent) och ”att följa svenska normer, regler och traditioner, tala och förstå det svenska språket” (13 procent).

– Många svarar genom att beskriva vad de själva tycker är bra i Sverige. En del talar om solidaritet medan andra lyfter fram välfärden eller jämställdhet. Det är många som definierar svenska värderingar som sina egna värderingar, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Lättast för SD:s väljare

S-väljare har svårast att svara på vad svenska värderingar är, 42 procent av dem svarar att de inte vet. SD-väljare har lättast, bara 24 procent hävdar att de inte vet. SD-väljare definierar oftare svenska värderingar som att följa svenska normer, traditioner, regler och kultur.

– Även politikerna försöker definiera vad svenska värderingar är men jag ser det som ett sätt att prata om vilket Sverige det är man vill se och vilka värderingar det är som ska råda, säger David Ahlin till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.