Polisen kartlägger romer i stor databas

Uppdaterad
Publicerad

Över 4. 000 romer i ett polisregister. Registret finns i en mapp i Skånepolisens datasystem.

Svensk polis har ett olagligt register över romer. Enligt Dagens Nyheter finns över 4.029 människor registrerade spridda över landet.

– Det känns obehagligt och skrämmande. Ska det vara som det var i Tyskland där syftet var att utrota romer och judar, säger Erland Kaldaras, ordförande i romska ungdomsförbundet.

Polisens romregister

Många av de som är registrerade är helt ostraffade och över tusen av de registrerade är barn.

– Det blir extra otäckt när man ser att det också handlar om små barn som inte ens kan gå och prata, säger han till SVT.

Erland Kaldaras anser att man nu måste utreda hur högt upp i polisens organisation man känt till register.

Polisen bekräftar

Polisen bekräftar för SVT att det finns ett register men säger att man inte känt till det, än mindre godkänt det.

– Det är helt i strid med gällande lagstiftning och det är ingenting som ska förekomma. Den enda tanken just nu är att det är någon enskild som har lagt in de här uppgifterna och det är ett omfattande arbete så vi är ganska förvånade nu, säger Lars Förstell, informationsdirektör hos polisen i Skåne.

Registret finns i en mapp i Skånepolisens datasystem, märkt ”kringresande”. Enligt DN har det upprättats av polisen i Lund, men bland annat rikskriminalen i Stockholm, länskriminalen i Skåne och kriminalunderrättelsetjänsten i flera städer ska ha tillgång till det.

Särskilda utredningar

Enligt Förstell har polisen tillstånd att upprätta register för särskilda utredningar som får finnas under en begränsad tid och kan innehålla uppgifter om personer och deras eventuella kriminella samröre.

– Det förefaller som det rör sig om den här typen av särskild utredning. Men vi har inget tillstånd till ett register med ett sådant innehåll och det strider mot vad som ska gälla, säger han.

Lars Förstell kan ännu inte säga om det verkligen upprättats i Lund, dess exakta innehåll eller hur länge det har funnits.

– Det är ett stort arbete som ligger bakom och man måste ha genomgått utbildning för att använda programmet.

Släktträd

Enligt DN består registret av ett släktträd, där uppgifter om personnummer och adress kombineras med pilar, som ska visa släktbanden mellan de registrerade.

Jurister, som tidningen talat med, säger att registret bryter mot flera lagar, bland annat polisdatalagen.

– Är ”kringresande” en omskrivning för att vara rom och i så fall en registrering på grund av etniskt ursprung? Det är förbjudet att registrera enbart på den grunden, säger grundlagsexperten Johan Hirschfeldt till tidningen.

”Mina barn finns i registret”

Den datafil som DN tagit del av skapades så sent som 29 maj 2012 men uppgifterna tros vara äldre än så. Enligt tidningen används registret i polisens verksamhet i dag.

– Varför registrerar polisen romer? Det är rasistiskt. Det är obehagligt att mina barn finns där, säger Sandra Håkansson, vars hela familj finns med i registret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet