Måsar väljer gärna hustak som påminner om de kala skärgårdsklippor där de brukar häcka. Men brist på fisk i Östersjön har fått många måsar och trutar att flytta till städerna där det finns gott om mat och färre rovdjur.
Alla 250 arter av fåglar är fredade och fridlysta, enligt lag. Både silltrut och gråtrut är rödlistade och anses hotade, enligt Artdatabanken.
Inte tillåtet att döda
Men om fåglar orsakar olägenhet eller skada är det tillåtet att ta bort bon.
Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet får många förfrågningar om vad man kan göra om man vill få bort bon från sitt hustak.
Måsungar rymmer
– Man bör flytta bona innan fåglarna lägger sina ägg. Bara en månad efter att äggen kläckts kan måsungarna klara sig själva. De är borymmare och lämnar boet tidigt. När de hoppat ner från hustaken kan de irra omkring och skrika på innergårdar och gångvägar. Många tror då att de är övergivna av sina föräldrar och försöker rädda dem, säger biologen Didrik Vanhoenacker.
Störtdyker
Måsföräldrarna har koll på sina ungar och försvarar dem mot angripare med störtdykningar, vilket kan upplevas som hotfullt och farligt.
– När de gäller måsar handlar det mest om skrämseltaktik och skenmanövrar men trutar kan skada människor, säger Victor Persson, fågelrehabiliterare på SVR, Stockholms vildfågel rehab. SVR får många förfrågningar och har svårt att hinna med.
– Jag har respekt för människor som känner sig hotade och att de är oroliga över sina barn som vill vara ute och leka. Men vi måste också kunna leva tillsammans med djuren och vara toleranta mot varandra, säger Didrik Vanhoenacker.
Ingår inte i försäkring
Att ta bort fågelbon ingår inte i försäkringen från skadedjursbekämpare som Anticimex, och djursjukhusen tar inte emot vilda fåglar. Är fåglarna skadade hänvisas till organisationer som sysslar med fågelrehabilitering – som SVR, Stockholms vildfågel rehab. SVR ger även råd om hur man hanterar fågelungar, och förfrågningarna är många.
Även Skansen hänvisar dit när de gäller måsungar. Skansen uppger att de bara har tillstånd att ta hand om unga igelkottar, ekorrar och uttrar.
Det är inte tillåtet att ta med vilda fåglar hem och försöka föda upp dem. Men det går att flytta bon och fågelungar – se artikel här.