Foto: TT

Ölburken fyller 60

Uppdaterad
Publicerad

I år firar ölburken 60 år i Sverige. Den introducerades 1955 när motboken slopades och starköl fick börja säljas på Systembolaget, enligt Sveriges ölburksamlares förening (SÖL).

Ölburkar har under årtionden varit föremål för samlarvurm. Anders Bergström, hedersmedlem i SÖL, minns med glädje vackra burkserier med svenska landskap och vikingamotiv.

 I dag görs sådana serier inte längre i Sverige, själv tror Anders Bergström att Sverige är för litet. Men i till exempel Tyskland och Nederländerna görs ölburkar med till exempel fotbollsspelare på, berättar han.

Revolutionerande

– Det var revolutionerande när de här burkarna kom. Man marknadsförde burken som något som var väldigt lätt att införskaffa, man slapp släpa hem glasflaskor och det var lätt att göra sig av med burkarna – man sänkte helt enkelt burken i havet, det rekommenderades till och med, minns Anders Bergström och konstaterar att det som då var helt rätt sophantering inte alls är gångbart i dag.

Den som vill fira burkens jubileum med att inmundiga just öl kan ta en tur till Köpenhamn där det blir ölfestival i slutet av maj.

Drygt 90 olika utställare deltar på festivalen. I Danmark firar ölburken 80 år och detta kommer att uppmärksammas på festivalen genom att smakprover på öl serveras i burk.

FAKTA

Ölburken introducerades 1955 i Sverige, då var den gjord av stål.

Plåtmanufaktur Malmö (PLM) var år 1954 först med att tillverka ölburkar i Sverige, dessa exporterades till USA och såldes på båtar och flygningar.

1979 gick man i Sverige över till aluminiumburkar, något som redan hade skett i andra länder.

Mellan 28 till 30 maj ordnar Danske ölentusiaster en festival för femtonde året.

Platsen är Lokomotivverkstaden i Köpenhamn.

Källa: Svenska ölburksamlares förening, Danska ölentusiaster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.