– I mina instruktioner står det ingenstans att jag ska förankra det med vare sig statsministern eller de övriga partiledarna.
Så sa Maud Olofsson när hon besökte Aktuelltstudion. Men att förankra det omstridda köpet av det holländska kraftbolaget Nuon var precis vad hon gjorde, om man ska tro en intervju som gjordes med den förra centerledaren själv i Ekot förra året. Där sa hon:
”När det är större frågor av den här karaktären så frågar man naturligtvis ägaren. Och då ställde jag kontrollfrågor, därför att jag var väldigt tveksam till den här affären. Kan ni klara avkastningen om ni gör den här investeringen – och fick till svar ”ja” och det förankrade jag naturligtvis med dem som sitter i regeringen, så är det ju.”
Inga svar
Fredrik Reinfeldt har själv sagt att han inte visste om affären. Vems uppgifter som stämmer, det är frågan många ställer sig i dag. Men Olofsson väjde tvärt för programledare Pelle Nilssons fråga. Visste Fredrik Reinfeldt om köpet – eller inte?
– Jag tror inte att det är den viktigaste frågan. Jag förstår att det är intressant, men nu pratar vi konstitutionella frågor.
Varken andra, tredje, eller fjärde gången frågan ställdes kom något besked från Olofsson.
– Jag kommer svara på samma sätt, det är inte lönt att du fortsätter ställa frågan.
Twitterstorm
Det dröjde inte länge innan Twitter svämmade över med reaktioner:
”Herregud Maud Olofsson. Var är min skämskudde”
”Du har ju iaf rätt i att svensk tv-historia skrevs. Det var pinsamt, riktigt pinsamt.”
”Man undrar ju verkligen vad Reinfeldt och Borg döljer?”
”Hade Maud Olofsson fortfarande varit partiledare hade hon tvingats avgå efter kvällens intervju i Aktuellt.”
”Åh, herregud. Man blir ju tokig. Maud Olofsson, stå till svars för det du har gjort och svara på journalisternas frågor”
”Olofsson o Reinfeldt måste kommit överens om att hon ska ta smällen för att skydda Alliansen. Enda rimliga förklaringen.”
Sammanlagt berördes frågan om vem som visste vad åtta gånger under intervjun, utan att skapa någon klarhet. Varför vill du inte svara på frågan, undrade SVT:s Pelle Nilsson.
– Jag vill hålla mig till de konstitutionella reglerna. Det är vad det handlar om i dag, KU prövar den delen, ingenting annat, svarade Maud Olofsson.
”Lite ordning och reda får det vara”
Olofsson poängterade att det inte var någon enig kritik mot henne men sade att hon tar på sig ansvar för bristerna i hanteringen. Hon säger även att hon inte var den enda som var positiv till Nuon-affären – då den var aktuell 2009.
– Då var det väldigt få som var kritiska. Det fanns socialdemokrater som ställde sig upp och sa att det här var bra. Sen går det fem år och energimarknaden förändras dramatiskt. Att komma fem år efteråt och ändra sig och säga att ”nu ska vi straffa hon som tog ansvaret och gav rådet till Vattenfall å ägarnas vägnar”. Lite ordning och reda får det vara.
Peter Eriksson (MP) framförde även kritik mot det faktum att Maud Olofsson inte dök upp för förhör i konstitutionsutskottet. Till SVT säger den förra centerledaren att hon ansåg att det redan fanns tillräckligt med underlag för att fatta beslut.
– Man kan ha olika åsikter. Det är överspelat nu. Jag har svarat till KU vilket underlag jag hade. Jag tycker att det finns ett rejält underlag att fatta beslut i de frågor som gäller konstitutionen.
”Centerpartiet behöver inte det här”
Maud Olofsson befinner sig i en rävsax, och vet om det, säger SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein. Därför vägrar hon svara på den kritiska frågan.
– Skulle hon ändra innehållet i radiointervjun skulle hon förlora all trovärdighet. Och skulle hon hålla fast vid att Fredrik Reinfeldt visste skulle hon kunna ställa till med en regeringskris, för det skulle innebära att Fredrik Reinfeldt hade talat osanning i KU. Och det gör man inte.
KU-kritiken, och efterspelet vi nu ser, kan komma att påverka det kommande valet, säger Margit Silberstein.
– Centerpartiet behöver inte det här, att den förra partiledaren inte svarar på frågor som anses vara väldigt centrala.