På lördagen krävde riksdagsledamoten Carina Hägg att Mustafa bör lämna sin plats:
– Som det här har utvecklats, bör Omar Mustafa dra slutsatsen att lämna Socialdemokraterna.
Även Stefan Löfven uttalade sig på lördagen och sa bland annat att det är ”Stockholms arbetarkommun som har nominerat honom och som nu har ansvaret för att reda ut frågan”.
De kallade till krismöte med Mustafa där han uppmanades att avgå.
”Jag har uppmanat honom”
I SVT:s webbsändning kommenterade Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarekommun, Mustafas avgång:
– Jag har uppmanat honom att lämna partistyrelsen. Jag har inte uppmanat att lämna de lokala uppdragen.
Vad säger du om att Mustafa tycker att ”Partiledningen menar att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället”?
– Jag delar inte den bilden och hoppas verkligen att socialdemokratin kan få en ökad bredd av människor med olika bakgrund. Det vi har upplevt den här veckan är riktigt skrämmande, det har florerat mycket hat, säger Palm.
”En skrämmande signal”
Omar Mustafa gav ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån TT där han meddelade att han lämnar samtliga uppdrag inom Socialdemokraterna:
”Partiledningen menar att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater. Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet.”
Ingen intervju
Omar Mustafa vill inte ställa upp på någon intervju utan hänvisar till det skriftliga uttalandet.
Diskussionen kring Omar Mustafa gällde från början hans relation till personer som uttryckt antisemitiska åsikter, men kom senare att även handla om den kvinnosyn som uttryckts i Islamiska förbundets stadgar. Omar Mustafa är för närvarande kvar som ordförande i Islamiska förbundet.