Två personer i 20-årsåldern misstänks ha använt röstchattsprogrammet Discord för att komma överens om att manipulera aktiekurser, enligt Ekobrottsmyndigheten. Foto: Stina Stjernkvist, Gustav Sjöholm/TT

Omfattande aktiefusk i chattrum utreds av Ekobrottsmyndigheten

Publicerad

Ekobrottsmyndigheten utreder just nu ett omfattande aktiefusk som ska ha pågått i rum på chatt- och röstappen Discord. Två personer i 20-årsåldern misstänks för att under hösten ha manipulerat aktiekursen för minst 18 bolag.

– Många aktier har fått rejäla kurspåverkan på grund av att man gemensamt på Discord har kommit överens om att köpa den här aktien, och då har kursen tryckts upp ordentligt, säger Jan Leopoldson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Under hösten har han arbetat tillsammans med personer från Finansinspektionen och flera stora marknadsplatser och banker, för att kartlägga de som misstänks ha genomfört en systematisk påverkan av aktiekurser för minst 18 bolag.

Utredningen började med ett tips via Twitter, och i november kunde ett tillslag mot flera adresser i södra Sverige göras.

Åklagaren: ”Är optimistisk”

Under tillslaget beslagtogs datorer och telefoner, vilket enligt Jan Leopoldson var viktigt för bevisläget. Men om och när det kan väckas åtal vill han inte gå in på.

– Jag hoppas att det blir en bra utredning och är optimistisk om att bevisläget kan bli så pass bra att åtal kan väckas.

Hittills har bara ett fåtal personer i Sverige dömts för att med hjälp av sociala medier ha manipulerat aktiekurser. Jan Leopoldson tror att det kommer att bli fler i takt med att myndigheterna, marknadsplatserna och bankerna blir bättre på att samarbeta.

– Det är 2,5 miljoner svenskar som har aktier, och det är väldigt viktigt att veta att bakom kursökningar och lovordande om att man ska köpa en aktie, så finns ofta personer bakom kulissen som drar i trådarna och redan köpt aktien och vill få upp den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.